Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Откъде да имам толкова пари". Кой стои зад фирмата от Пловдив, заподозряна, че помага на Русия


Колаж със снимки на Романос Ветридис (вляво) и Такис Трикидис на фона на наемници от ЧВК "Вагнер".
Колаж със снимки на Романос Ветридис (вляво) и Такис Трикидис на фона на наемници от ЧВК "Вагнер".

Преди години той е свързван с криминална дейност в Гърция, а сега се занимава с международен бизнес. Негов приближен беше обвинен в България като лидер на престъпна банда, нарушила западните санкции срещу Москва. Кой е Такис Трикидис, чиято компания е сочена за снабдител на руските сили в Украйна?

Тази история започва с двама герои от гръцкия град Кавала, които управляват международен бизнес за доставка на въглища. И двамата говорят руски език, което им помага, защото основните им бизнес контакти са именно в Русия.

През миналата седмица фирмата им доби известност в България покрай мащабна акция на МВР и контраразузнаването (ДАНС) срещу престъпна група, занимаваща се със забранен износ на военно оборудване за Русия.

Като лидер на бандата беше посочен Романос Ветридис. Той е управител на пловдивската фирма "Афлон", през която разследващите твърдят, че е осъществяван незаконният износ.

Неин собственик е Такис Трикидис, но той не е сред обвинените и засега остава в сянка. А тъкмо той е бил свързван с друга криминална банда, станала известна в близкото минало в Гърция. Но за това малко по-късно.

Свободна Европа опита да се свърже с компанията на посочения в сайта ѝ мобилен телефон, но никой не отговори. Затова изпратихме писмени въпроси към Трикидис във връзка с обвиненията срещу Ветридис, повдигнати в България. До редакционното приключване на текста отговори не бяха получени.

Арестите в Пловдив

Живеещите в една новопостроена сграда в пловдивския кв. "Христо Смирненски" през последната година често засичат във входа чужденци, предимно рускоговорящи. Кооперацията е с контролиран достъп и вътре не може да влезе случаен човек.

По цял ден седят на балконите с телефоните

"Те се крият, много добре знаят. По цял ден седят на балконите с телефоните - млади хора. Как са дошли, не знам", казва на 11 октомври пред бТВ живеещият в сградата Димитър Желев.

Екипът на частната телевизия е там, защото на този адрес е регистрирана компанията "Афлон" с едноличен собственик Такис Трикидис и управител Романос Ветридис.

Два дни по-рано Ветридис е задържан с още 11 души по подозрения, че участват в организирана престъпна група, която снабдява с военно оборудване руските сили в Украйна в нарушение на западните санкции, наложени на Москва заради агресията срещу Украйна.

Романос Ветридис (с голата глава) по време на заседанието на Окръжния съд в Пловдив на 11 октомври.
Романос Ветридис (с голата глава) по време на заседанието на Окръжния съд в Пловдив на 11 октомври.

Имената на Такис и Романос са гръцки, но само единият от тях е гръцки гражданин. Това е собственикът на фирмата - Такис Трикидис. Романос Ветридис е гражданин на Руската федерация. Българските разследващи казват, че са открили в неговата кола документи за самоличност, издадени от различни държави.

Именно Романос е обвинен от българската прокуратура като лидер на бандата. На 11 октомври Окръжният съд в Пловдив задържа за постоянно в ареста Ветридис, още двама руски граждани - Василий Улянов и Евгений Улянов, смятани за куриери на забранените стоки, беларусина Дмитрий Димитриус и албанеца Яни Йешили.

Петимата засега са единствените с повдигнати обвинения от предполагаемата група, заподозряна, че е опитала да изнесе през летище София за Русия бинокли, оптични прицели и авиационни радиостанции на обща стойност над 4 млн. лв.

Разследващите твърдят, че оборудването е било предназначено за специалните руски части в Украйна – "Росгвардия", военното разузнаване ГРУ, чеченските войски от "Ахмат" и разпуснатата частна армия "Вагнер".

С какво се занимава "Афлон"

Според актуалния учредителен акт на компанията "Афлон", обявен в Търговския регистър, тя е регистрирана на 29 ноември 2019 г. със седалище в Пловдив, а на 21 август 2023 г. е пререгистрирана. Едноличен собственик е Такис Трикидис, гражданин на Гърция.

Любопитна подробност е, че в учредителния акт при повторното регистриране на фирмата е отбелязано, че на него присъства преводач с руски език.

Според годишните финансови отчети на фирмата през 2019 г. тя е отчела печалба от 95 000 лв. след данъци. През следващата 2020 г. печалбата расте до 302 000 лв. Година по-късно обаче резултатите на фирмата падат близо 4 пъти - 79 000 лв. след данъци. За миналата година няма обявени данни в Търговския регистър.

През февруари 2022 г. започна пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, която според българските разследващи е разширила бизнес възможностите на Трикидис и Ветридис.

На официалния си сайт "Афлон" се представя като фирма, занимаваща се с международна търговия на въглища, пшеница, царевица, ориз и други стоки. От краткото портфолио става ясно, че компанията има дългосрочни договори с различни руски производители за доставка на въглища и "планира" през 2019 г. да достави 0,2 млн. тона, а през следващата година да удвои това количество. Видимо, сайтът не е обновяван от 2019 г.

Фирмата не споменава нищо за закупуване и доставка на военно оборудване

Фирмата не споменава нищо за закупуване и доставка на военно оборудване.

Според информацията на българските разследващи тя се снабдява със стоки с възможна "двойна употреба" легално от Великобритания и страни от ЕС, след което ги преопакова в България, за да ги изнася и препродава в Русия. Стоките с "двойна употреба" са такива, които официално не са въоръжение, но могат да бъдат използвани за военни цели.

Снимка на Такис Трикидис от посещение в Русия.
Снимка на Такис Трикидис от посещение в Русия.

Предишни проблеми с правосъдието

Собственикът на "Афлон" Такис Трикидис всъщност е свързван публично с криминална дейност в миналото в Гърция. През декември 2013 г. той е осъден като член на т.нар. "банда Калашников" в Кавала.

Става въпрос за въоръжена група от 31 подсъдими, обвинени в над 150 престъпления, сред които банкови обири, взривяване на банкомати, нападения срещу полицаи, трафик на оръжия, наркотици и изнудвания.

В края на 2013 г. 19 от подсъдимите са осъдени, а 12 - оправдани. Сочените като лидери на бандата получават присъди от порядъка между 79 и 45 години затвор. Трикидис получава 9-годишна присъда, но след това обжалва и е освободен, пише гръцкото местно издание News24/7.

В края на 2017 г. осъдителните присъди на общо 17 членове на бандата са потвърдени, като наказанията варират между 56 и 8 години затвор, пише местното издание Dramini. Името на Трикидис обаче не се споменава в публикацията.

Сред осъдените по това дело е и сърбинът Горан Довижарски. Справка в профила на Трикидис във Фейсбук показва, че лице с тези имена често коментира постовете му. В листата си с приятели Трикидис има и профил с името Романос Ветридис.

Снимка на Трикидис, коментирана и от Ветридис, която обаче беше свалена заедно с целия профил на първия.
Снимка на Трикидис, коментирана и от Ветридис, която обаче беше свалена заедно с целия профил на първия.

Публикациите им в социалните мрежи показват, че те са свързани с гръцкия град Кавала. Акаунтът на Трикидис обаче беше деактивиран през уикенда.

В момента Ветридис се намира в следствения арест в България. Предстои Апелативният съд в Пловдив да се произнесе на 19 октомври дали той и останалите четирима обвиняеми ще останат зад решетките.

Според информацията, разпространена от българските служби, Ветридис е ръководил схемата за нелегален износ на военно оборудване за Русия от началото на 2021 г., а делото в прокуратурата е образувано по-рано този месец.

Какво качват в социалните мрежи

Освен доказателство, че Трикидис и Ветридис се познават, активността на двамата във Фейсбук дава възможност да се разбере повече и за техните пътувания и убеждения.

И двамата споделят често в профилите си съдържание с пропагандни проруски послания, включително и на български език, както и с лика на покойната българска пророчица Ванга, например.

Профилната снимка на Ветридис дори представлява рисунка на съветски войник и съвременен руски войник, застанали един до друг на фона на червен флаг.

За разлика от Ветридис, който споделя основно картинки с пропагандно съдържание, Трикидис често качва и свои лични снимки от пътувания. От тях става ясно, че през последните две години е посещавал Русия, Великобритания, Грузия, Сърбия и България.

Няколко снимки на Трикидис от шоурум на БМВ издават, че той е бил в Пловдив през ноември 2021 г. На една от тях Трикидис е позира в нов модел БМВ Х6, а жена със същата фамилия пише на руски език, че колата му подхожда и го пита дали да го поздрави, вероятно за новата покупка.

Трикидис отговаря: "Не, сестричке, просто гледам. Откъде да имам толкова пари."

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:45 0:00

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG