Връзки за достъпност

Извънредни новини

Агент на ДС и търговец на напитки. АЕЦ "Козлодуй" смени шефовете на дружеството за нови ядрени мощности


АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй"

Държавното дружество „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ е с нов борд на директорите. Решението за промените е взето от формалния собственик на дружеството АЕЦ „Козлодуй“, съобщи Медиaпул.

Новината идва, след като през октомври правителството на Николай Денков излезе с решение за строеж на два нови блока на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, след като предишният парламент задължи правителството да сключи споразумение със САЩ за изграждане на нова ядрена мощности в централата. В средата на декември настоящият парламент одобри график за изграждането на новите два блока и пускането им в експлоатация до 2034 г.

Сега от постовете в компанията са освободени досегашният директор Валентин Илиев, както и членовете на управителния съвет – Георги Кирков и Ивайло Иванов.

За нов изпълнителен директор е избран Петьо Иванов. Той е бивш директор на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) и председател на съвета на директорите на „Булгаргаз“ по време на управлението на ГЕРБ. През 2019 г. антикорупционната комисия го уличи в конфликт на интереси, защото като шеф на БЕХ е определял размера на заплатата си в „Булгаргаз“.

Иванов загуби заведеното от него дело срещу решението и беше принуден на напусне постовете си.

В борда на „АЕЦ Козлодий – нови мощности“ влиза бившият директор на канадската златодобивна компания „Дънди прешъс метълс“ Алекс Нестор. Нестор е и дългогодишен ръководител на Американската търговска камара в България.

За член на съвета на директорите е избран и Свилен Спасов. Той е осветяван като агент на Държавна сигурност през 2018 г. като част от проверка на членове на ръководства на дружества под шапката на Министерството на икономиката. Според данните от Комисията по досиетата той е бил председател на борда на корабостроителницата във Варна между 1997 и 1999 г.

Спасов е бивш консултант на американската „Уестингхаус“, която е една от фирмите, които ще доставят технологии за новите два блока в централата в Козлодуй.

Последният от новите членове на управата на дружеството е Янко Джинков. По данни от Търговския регистър той е свързан с дружества за внос на напитки и обзавеждане на недвижими имоти. И двете фирми са с капитал от 10 лв.

От Медиапул коментират, че макар и назначенията формално да са извършени от ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, всъщност промяната е извършена от "управляващите политически партии" и „договорката за новия борд е чисто политическа“.

АЕЦ „Козлодуй“ е единствената работеща атомна електрическа централа на територията на България. Тя започва работа през 1974 г. Към днешна дата в централата работят V и VI реактор, които са с мощност от по 1000 MV, които осигуряват около 1/3 от електрическата енергия в България.

Предвидените два нови реактора трябва да осигурят удвояване на обема на електроенергията произвеждана на площадката в Козлодуй.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG