Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американската армия свали дрон и ракета, изстреляни от хутите в Червено море


Британски боен кораб изстрелва ракета срещу дрон в Червено море, 16 декември 2023 г.
Британски боен кораб изстрелва ракета срещу дрон в Червено море, 16 декември 2023 г.

Въоръжените сили на САЩ са свалили дрон и противокорабна балистична ракета, изстреляни в южната част на Червено море, предаде Ройтерс в четвъртък вечерта.

Няма данни за нанесени щети или пострадали, се казва в съобщение на американското Централно командване, публикувано в социалната мрежа Екс.

По информация на Ройтерс това е бил общо 22-и опит за нападение, предприет от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути от 19 октомври насам.

Те извършиха множество атаки в Червено море, твърдейки, че нападат кораби, свързани с Израел, в отговор на израелската военна офанзива в Ивицата Газа.

Атаките доведоха до повишаване на напрежението в региона и скок на цените на петрола на световните пазари.

През Червено море минава един от най-важните морски маршрути за световната търговия, който води до Суецкия канал. Затова в региона бяха изпратени американски и британски военни кораби.

Миналата седмица САЩ за пръв път директно обвиниха Иран за атака с дрон срещу японски танкер, превозващ химикали в Индийския океан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG