Връзки за достъпност

Извънредни новини

И граждански организации ще могат да предлагат членове на антикорупционната комисия


Кирил Петков и Бойко Рашков.
Кирил Петков и Бойко Рашков.

Граждански и неправителствени организации ще могат да номинират кандидати за шефове на новата антикорупционна комисия наред с парламентарно представените партии. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене текстовете от антикорупционния закон. Досега не беше възможно граждани да могат да номинират членове на държавен орган, избирани от парламента.

От приемането на новия антикорупционен закон зависи отпускането на оставащите близо 9 милиарда лева от Плана за възстановяване. Другият голям залог е членството в Шенген, което ще бъде обсъдено през декември след изборите в Нидерландия.

Комисията за противодействие на корупцията ще се състои от трима членове, като всеки един от тях председателства комисията на ротационен принцип за по две години. Кандидатите за членове трябва да имат висше юридическо или икономическо образование и най-малко седем години стаж по специалността или седем години стаж в службите за сигурност. Те ще се избират от Народното събрание с мнозинство две трети, а мандатът им ще бъде шест години.

За избор на членове на комисията ще се сформира номинационна комисия от петима независими членове – по един предложен от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, омбудсмана на България и от Сметната палата. По предложение на Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) депутатите решиха, че вместо препоръчително класиране, номинационната комисия ще изготвя препоръчително оценяване.

Новата антикорупционна комисия ще има близки до полицейските правомощия при разследването на корупцията в централната и местната власт.

Проверката на имуществените декларации на хората по върховете на властта, както и борбата с конфликта на интереси, също ще се извършват от тази институция. Установяването и конфискацията на незаконното имущество ще се извършва от друг орган. В сегашния закон една комисия извършваше и борбата с корупцията, и конфискацията.

"За първи път в България имаме толкова сериозен антикорупционен закон. Законът за КПК, който в момента се дебатира, ще определи приемането ни в Шенген. Това ще е първата огромна стъпка за борба срещу корупцията", коментира Кирил Петков в кулоарите на парламента, докато течеше приемането на закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG