Връзки за достъпност

Извънредни новини

Константин Бачийски поиска преброяване на гласовете за общински съветници в Бургас


Константин Бачийски
Константин Бачийски

Кандидатът за кмет на Бургас Константин Бачийски е подал жалба до Административния съд срещу резултатите от изборите за общински съветници в града. Причината е, че според него има нередности при броенето на бюлетините.

"С жалбата искаме съдът да разреши назначаването на съдебно-техническа експертиза, с която да има отваряне и преброяване на секциите, тъй като в много от секциите, където имахме хора, видяхме, че има нередности", каза той пред БНР.

Константин Бачийски е депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). На местните избори в Бургас коалицията се яви с обща листа за общински съветници, но с две различни кандидатури за кмет - Константин Бачийски и Димитър Найденов. Те бяха издигнати от местни формации. Бачийски участва в изборите с партията си "Средна европейска класа", която спечели и три места в общинския съвет.

Бачийски смята, че ако има повторно броене на бюлетините, партията може да увеличи броя на съветниците си. Секциите, за които той иска преброяване, са 339. Жалбата все още не е разгледана в Административния съд.

"Смятаме, че имаме повече гласове. Например, човек, който е гласувал, вижда накрая на протокола, че има 0 гласа. Става разправия и се оказва, че имаме 30 гласа", каза той.

На 29 октомври се проведе първият тур на местните избори, когато хората гласуваха и за общински съветници. По-късно се появиха видеа от някои Секционните избирателни комисии, които показват манипулиране на вота.

В София кандидатката за кмет Ваня Григорова, която загуби изборите срещу кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев, вече каза, че ще оспорва резултатите от изборите на втори тур в столицата. Една от причините, които тя посочи, също са сгрешени протоколи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG