Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Планетата Земя е достатъчно голяма". САЩ и Китай се споразумяха да възобновят военните комуникации


Президентът на САЩ Джо Байдън поздравява китайския президент Си Дзинпин, 15 ноември 2023 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън поздравява китайския президент Си Дзинпин, 15 ноември 2023 г.

Президентът на Съединените щати (САЩ) Джо Байдън и лидерът на Китай Си Дзинпин се договориха за възобновяване на военните комуникации. Те бяха прекъснати през 2022 г. след посещение на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Пекин смята самоуправляващия се Тайван за своя територия и заплашва да го анексира със сила, ако това се наложи. От 1949 г. Тайван пък счита себе си за суверенна държава със собствена конституция. През юни 2023 г. САЩ за първи път одобри директна военна помощ за Тайван.

През последните години напрежението между САЩ и Китай се увеличи. В началото на 2023 г. САЩ свали няколко балона на територията си, които определи като съоръжения за шпионаж на Китай, като това допълнително влоши отношенията между двете страни.

В сряда Байдън и Си Дзинпин се срещнаха за около четири часа в покрайнините на Сан Франциско, за да обсъдят въпросите, които обтегнаха американско-китайските отношения.

"Планетата Земя е достатъчно голяма, за да успеят и двете страни, а успехът на едната страна е възможност за другата", каза Си Дзинпин и добави, че конфронтацията има сериозни последствия и за двете държави.

След разговорите той съобщи, че комуникацията между двете армии е възстановена на "основата на равенство и уважение".

"Връщаме се към пряка, открита, ясна, директна комуникация на директна основа", каза Байдън.

Двамата лидери са се договорили да възстановят и комуникациите си на високо равнище. Освен това са постигнали споразумение за ограничаване на износа на наркотика фентанил от Китай за САЩ, който доведе до повишаване на случаите на смърт от свръхдоза през последната година.

Байдън и Си Дзинпин са обсъдили и темата за Тайванския проход. Американският президент се е застъпил за изборния процес в Тайван, а Си Дзинпин е призовал САЩ да спре да изпраща оръжия на страната, пише Ройтерс. Освен това той е поискал САЩ да подкрепи мирното обединение на Китай с Тайван.

Отношенията между САЩ и Китай се влошиха още по време на управлението на президента на републиканците Доналд Тръмп.

Идването на новата администрация на Байдън не промени тона между двете страни. Вашингтон критикува остро Пекин заради Тайван, отношенията с Русия и опитите за шпионаж.

Още в началото на управлението си Байдън и държавният секретар Блинкен определиха Китай като основен геополитически опонент и заплаха за САЩ и Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG