Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Реторика на Нацистка Германия". Байдън обвини Тръмп в опит да "пожертва" демокрацията


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън използва първото си публично обръщение за 2024 г., за да нападне предшественика си в Белия дом Доналд Тръмп. Настоящият държавен глава определи американските избори през ноември като съдбоносни за демокрацията в страната.

Думите на Байдън бяха произнесени по повод третата годишнина от сблъсъците и нахлуването на привърженици на Тръмп в сградата на Конгреса на САЩ. През 2021 г. щурмът на Капитолия дойде, след като Тръмп оспори резултатите от изборите, спечелени от опонента му. Новината идва и на фона на очакванията, че Тръмп отново ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември 2024 г., а негов опонент ще бъде Байдън.

„Той е готов да пожертва нашата демокрация, за да получи властта. Той казва, че кръвта на американците е била замърсена, като използва точно същия език, който е бил в употреба в нацистка Германия“, каза Байдън и припомни, че Тръмп нарича противниците си „измет“.

Настоящият президент каза, че Тръмп не просто е вдъхновил щурма на Капитолия, но и готви отмъщение срещу политическите си опоненти и всички, които искат да му потърсят сметка за събитията във Вашингтон преди три години.

„Днес сме тук, за да отговорим на най-важния въпрос. Продължава ли да е демокрацията свещена кауза за Америка?“, каза още Байдън.

Той произнесе речта си по време на предизборно събитие в района на Вали Фордж, Пенсилвания, което е важно историческо място, свързано с американската Война за независимост и победата в нея на армиите, предвождани от Джордж Вашингтон.

Тръмп определи речта на Байдън като „жалко всяване на страх“.

„Управлението на Байдън е непрекъсната серия от слабост, некомпетентност, корупция и провали“, каза Тръмп по време на предизборно събитие в Айова.

Данните от повечето социологически проучвания в САЩ дават преднина на Тръмп при евентуален сблъсък на изборите с Байдън през ноември. По време на изборите в средата на президентския мандат през ноември 2022 г. Демократическата партия се представи много по-добре от очакваното, макар че загуби контрола над Камарата на представителите.

Проучвания показват още и че американското общество е разделено в оценката си за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., но това е задвижвано основно от партийните им предпочитания. Близо една четвърт от анкетираните вярват на конспиративната теория, че зад подстрекателството към щурма стои ФБР, а не Тръмп и негови привърженици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG