Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Решителен момент". Байдън представи нов план за спиране на огъня в Газа. Какво предлага Израел


Президентът на САЩ Джо Байдън представя в Белия дом новия план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предложен от Израел, 31 май 2024 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън представя в Белия дом новия план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предложен от Израел, 31 май 2024 г.

Американският президент Джо Байдън представи в петък в Белия дом нов план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Той е предложен от Израел и включва изтегляна на израелските сили от анклава за шест седмици в замяна на освобождаването на всички заложници от палестинската групировка Хамас.

Това става на фона на растящите международни критики към Тел Авив, че нарушава международното право с военните си действия срещу цивилни в Газа. Съдът на ООН дори разпореди на Израел "незабавно да спре" офанзивата си.

Войната започна преди близо седем месеца, след като Хамас извърши безпрецедентна атака, при която бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха отвлечени. Палестинската групировка е определяна като терористична от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

"Това наистина е решителен момент", каза Байдън. "Израел направи своето предложение. "Хамас" казва, че иска прекратяване на огъня. Тази сделка е възможност да се докаже дали те наистина го мислят сериозно."

Американският президент призова палестинската групировка да приеме предложението и отбеляза, че тя вече не е в състояние да извърши нова мащабна атака срещу Израел.

Новият план предвижда три етапа. По думите на Байдън първата фаза включва "пълно и цялостно прекратяване на огъня", изтегляне на израелските сили от всички населени места в Газа и освобождаване на редица заложници в замяна на пускане на стотици палестински затворници от Израел.

Междувременно се предвижда хуманитарната помощ да нарасне значително - в Газа да бъдат допускани по 600 камиона с помощи дневно. В първия етап трябва да освободени американските заложници, както и телата на убитите да бъдат върнати на семействата им.

Втората фаза от предложението споразумение включва освобождаването на всички останали живи заложници, включително мъже войници. Тогава ще се случи и пълното изтегляне на израелските сили от Газа.

"И докато Хамас изпълнява ангажиментите си, временното прекратяване на огъня ще се превърне, според формулировката в израелското предложение за прекратяване на огъня, в "постоянно прекратяване на военните действия", добави Байдън.

Третият етап от израелското предложение включва започване на възстановяването на Ивицата Газа.

Малко след изявлението на Байдън генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази одобрението си за новото предложение. Говорителят му Стефан Дюжарик в Ню Йорк заяви, че "генералният секретар силно се надява, че това ще доведе до споразумение между страните за постигане на траен мир".

Междувременно Държавният департамент на САЩ съобщи, че държавният секретар Антъни Блинкън е разговарял с колегите си от Йордания, Саудитска Арабия и Турция, което е знак за усилията на САЩ да осигурят подкрепа за предложението, предаде Ройтерс.

В разговора си с турския външен министър "той подчерта, че Хамас трябва да приеме сделката и че всяка страна, която поддържа отношения с Хамас, трябва да настоява това да стане незабавно", се казва още в съобщението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG