Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българският език да се изучава като чужд? Как една фалшива новина влезе в политическа употреба


Янка Такева по време на протест на КНСБ пред парламента, 14 юли 2023 г.
Янка Такева по време на протест на КНСБ пред парламента, 14 юли 2023 г.

Синдикалистка, известна с близостта си до Русия, казва, че българският език може да се изучава като чужд. Твърдението ѝ веднага е подето от проруски и националистически партии. Накрая се оказва, че това не е вярно, но общественото възмущение е налице. Как се развива фалшива новина само за 24 часа?

Работна група към Министерството на образованието и науката (МОН) обсъжда вариант българският език да се изучава като чужд в училищата. Това ще засяга само ученици, за които българският не е майчин език.

Такова твърдение направи във вторник пред БНР председателката на най-големия учителски синдикат и член на санкционираното от САЩ движение "Русофили" Янка Такева.

Въпреки че думите ѝ не са официално потвърдени, те веднага са използвани от лидерката на проруската партия БСП Корнелия Нинова, за да нарече управляващите "безродници". Определение, използвано неотдавна и от президента Румен Радев.

Възмущението се разпространява лавинообразно в социалните мрежи, подклаждано и от националистическата извънпарламентарна формация ВМРО, която вече чертае цяла конспирация.

Подобно на други такива случаи, свързани обикновено с учебната програма по литература, 24 часа по-късно се оказва, че истината е по-различна.

Не само че МОН отрича да се обсъжда подобен вариант, а дори се оказва, че българският език се изучава по този начин от ученици, за които не е майчин, от близо десетилетие насам. Но единствено като допълнителна, подкрепяща форма на обучение.

Независимо от това, възмущението в социалните мрежи вече е разпалено.

Как започна всичко

Първият тон е даден от Янка Такева, която казва във вторник пред БНР, че образователното министерство обмисля българският език да се изучава като чужд в училище от деца, за които не е майчин.

"В никакъв случай официалният ни език не може да се изучава като чужд в страната ни", възмущава се тя и описва идеята като "изключително опасна".

Твърдението ѝ бързо е разпространено в проруски и националистически групи в социалните мрежи.

Следва Фейсбук постинг и от Корнелия Нинова, която призовава управляващите: "Безродници, спрете се! Българи, събудете се!"

Позиция по темата изразява и партия ВМРО, която пише на сайта си, че предложението е "обществено предателско".

Според националистите се цели "формирането на затворени общности в снагата на българското общество, които да разпознават българския език, култура, история като чужди".

"Създават страх и омраза"

Официалната реакция на МОН дойде чак в сряда, след като му бяха изпратени запитвания по темата, включително и от Свободна Европа.

Оттам заявиха в позиция до медиите, че в никакъв момент и под никаква форма МОН не е обсъждало преподаването на български език като чужд в училище.

"Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни", посочиха от министерството с ироничната добавка, че се отнасят "с разбиране към наближаващата предизборна кампания", но призовават политиците "да не заблуждават обществото, като създават страх и омраза".

От официалната информация става известно, че една от общо пет действащи в момента работни групи обсъжда мерки за по-добра езикова интеграция и подготовка на учениците по български език. Явно Такева участва в нея в качеството си на синдикалист.

Единствената цел на тази работна група е да се набележат мерки за подобряване на езиковата подкрепа - чрез повече часове, чрез допълнителна квалификация на учителите, чрез по-иновативни методи на преподаване и други", уточни още МОН.

От министерството декларираха, че "под никаква форма и никъде в поставените задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план".

Още едно опровержение

Думите на Такева бяха опровергани и от още едно място в сряда. Председателят на ромската фондация "Амалипе" Деян Колев каза в позиция до медиите, че "реално такава идея не е била предлагана от МОН и не е била сериозно обсъждана".

Името му беше замесено ден по-рано от Такева, която каза пред БНР, че Колев е бил против предложението българският да се изучава като чужд език.

"За съжаление, някои политици видяха удобен повод да спекулират за пореден път", каза в отговор той.

Неправителствената организация добави, че е против българският език да се изучава като чужд от традиционните малцинства в България, защото това би задълбочило сегрегацията.

Какъв е стандартът

Всъщност в България съществува действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно, стана известно още от реакцията на образователното министерство.

Оттам напомниха, че в този стандарт от близо 10 години е дефиниран редът за обучение на български език като чужд за децата мигранти, както и за търсещите и получили международна закрила деца.

Това обаче се случва в рамките на допълнително обучение специално за учениците, за които българския език е чужд.

"Специфичното за това обучение е, че то протича едновременно с учебния процес за даден клас според учебния план на паралелката, в която е записан ученикът чужденец", се казва в документа на МОН.

Това съвсем не е първа подобна публична проява на дългогодишната председателка на Съюза на българските учители. Неотдавна Такева се озова в центъра на провокирало обществено недоволство събитие, на което пред деца бяха държани политически речи с пропагандни проруски внушения.

Тя е член на санкционираното по глобалния американски закон "Магнитски" национално движение "Русофили". Неговият лидер и бивш депутат от БСП Николай Малинов също е санкциониран от САЩ и е обвиняем по дело за шпионаж в полза на Русия.

XS
SM
MD
LG