Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дясноцентрист срещу зелен. Кой ще е начело на Финландия


Кандидатите за президент на Финландия Александер Стуб (вдясно) и Пека Хаависто
Кандидатите за президент на Финландия Александер Стуб (вдясно) и Пека Хаависто

Дясноцентристкият кандидат Александер Стуб печели с малка разлика първия тур на президентските избори във Финландия и ще се изправи на балотажа срещу кандидата на либералния "Съюз на зелените" Пека Хаависто. Това сочат официалните резултати, цитирани от Ройтерс, след края на изборния ден в неделя.

Президентските избори във Финландия се провеждат на фона на опасенията за потенциална агресия от страна на Русия, с която Финландия граничи, докато тя продължава войната си в Украйна. Това са и първите избори в страната, след като тя наруши многогодишната си политика на неутралитет и се присъедини към НАТО.

Сега след преброяване на 100% от изборните бюлетини Стуб получава 27,2% от гласовете, а на второ място е бившият външен министър Хаависто с 25,8%.

"Знаете ли, стигнахме финала, но надпреварата тепърва започва", каза победителят от първия тур и бивш премиер на страната Александер Стуб пред свои привърженици.

На трето място е националистът Юси Хала-ахо с 19% от гласовете, а на четвърто - управителят на Централната банка на Финландия Оли Рен с 15,3%.

Балотажът предстои на 11 февруари.

Стуб и Хаависто, които бяха фаворити преди първия тур, ще се борят да наследят досегашния президент на страната Саули Нинистьо, който няма право да се кандидатира отново. Именно Нинистьо изигра основна роля за приемането на Финландия в НАТО.

Това стана през април миналата година на фона на продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна.

Президентът на Финландия ръководи външната политика на страната и политиката на сигурност, както и представя страната на заседанията на НАТО.

Освен това той действа като върховен главнокомандващ на финландските въоръжени сили, като взема решения за всякакви значителни промени във военната готовност.

Как Русия сама накара Финландия да се присъедини към НАТО
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG