Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на отбраната на САЩ е в болница. Байдън не е бил уведомен в продължение на дни


Американският министър на отбраната Лойд Остин
Американският министър на отбраната Лойд Остин

Президентът Джо Байдън, заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс и други високопоставени официални лица в САЩ в продължение на дни не са знаели, че министърът на отбраната Лойд Остин е в болница, съобщиха световните агенции.

Новината идва на фона на две войни от световно значение, в които САЩ не участват пряко, но се включват с военна и финансова помощ, както и с дипломация. Това са инвазията на Русия срещу Украйна и войната между Израел и Хамас. Затова и работата на американското военно министерство е от голямо значение.

70-годишният министър на отбраната Лойд Остин е хоспитализиран още в първия ден от новата 2024 година.

В неделя Пентагонът сподели подробности за неговото състояние, като съобщи, че на 22 декември Остин се е подложил на „медицинска процедура“. На следващия ден той се е прибрал у дома, а на 1 януари е бил приет в интензивното отделение на военния медицински център „Уолтър Рийд“. Пентагонът не разкрива през каква точно процедура е преминал Остин.

Заместничката на Остин Катлийн Хикс е научила за хоспитализацията едва миналия четвъртък - 3 дни след влизането на министъра в интензивното отделение.

Според официални източници на Ройтерс, близки до Белия дом, в същия ден е бил уведомен и президентът Джо Байдън, заедно с останалите представители на Съвета за национална сигурност на САЩ.

В дните преди 4 януари Хикс е поела част от задължения на шефа си, но не се знае дали и какво обяснение е получила тя за отсъствието на Остин.

Със съвместно изявление представители на Републиканската и на Демократическата партия в Комисията по въоръжените сили в Конгреса призоваха Пентагона за прозрачност относно състоянието на Остин.

„Няколко въпроса остават без отговор, включително каква е била медицинската процедура и произтичащите от нея усложнения, какво е настоящото здравословно състояние на министъра, как и кога са делегирани неговите отговорности, както и защо се е забавило уведомяването на президента и Конгреса“, пишат демократите и републиканците.

Подобна секретност в момент, в който САЩ жонглират с безброй кризи в областта на националната сигурност, противоречи на нормалната практика при президента и други висши американски служители и членове на кабинета, отбелязват от Асошиейтед прес (АП).

Остин стои точно под Байдън на върха на командната верига на американската армия. Задълженията на военния министър на САЩ изискват той да бъде на разположение в кратък срок, за да реагира на всяка криза за националната сигурност.

Това включва постоянна готовност да влезе в защитена комуникация с други официални лица дори в случай на ядрена атака, което трудно би могло да се направи от интензивното отделение, добавя Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG