Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Луд кучи син". Байдън смята, че климатът е по-голяма заплаха от ядрен конфликт с Путин


Джо Байдън по време на предизборно събитие в Сан Франциско.
Джо Байдън по време на предизборно събитие в Сан Франциско.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския президент Владимир Путин "луд кучи син" по време на събитие от кампанията му за преизбиране на поста, проведено в четвъртък вечерта.

"Имаме луди кучи синове като Путин и други, и винаги трябва да се притесняваме от ядрен конфликт, но екзистенциалната заплаха за човечеството е климатът", каза Байдън, цитиран от АФП.

Думите му идват на фона на продължаващата втора година война на Русия срещу Украйна и смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални в затвора. В същото време републиканците блокираха военната помощ на САЩ за Украйна в конгреса в услуга на Доналд Тръмп, който е вероятният им кандидат за президент.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че подобен език "едва ли ще навреди" на Путин, но е унизителен за тези, които го използват. Песков предположи, че това е опит от страна на Байдън да "изглежда като холивудски каубой".

Говорейки пред дарители в Сан Франциско в сряда, Байдън каза още, че е изумен от коментарите на вероятния си републикански претендент - Доналд Тръмп.

Тръмп сравни смъртта в затвора на руския опозиционен лидер Алексей Навални със собствените си правни проблеми в САЩ. На Тръмп му беше наложена глоба от 350 млн. долара, след като нюйоркски съд установи, че в продължение на години е лъгал във финансовите отчети на своите компании. Тръмп каза, че решението е форма на "комунизъм или фашизъм".

На предизборна среща в Бевърли Хилс във вторник вечерта Байдън изтъкна усилията си да помогне на американците от средната класа и предупреди, че победа на Тръмп през ноември може да доведе до забрана на абортите в цялата страна, до отменяне на програмата за здравно осигуряване, започната по време на управлението на президента Барак Обама, и до още политики, които ще помогнат непропорционално на богатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG