Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без споменаване на Путин. Тръмп се сравни с Навални


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп сравни съдебните процеси срещу себе си с тези, водени срещу руския опозиционер Алексей Навални в Русия. Тръмп каза това по време на интервю за телевизия Фокс нюз във вторник вечерта, в което коментира и смъртта на Навални.

В петък управата на затворите в Русия съобщи, че Навални е починал в наказателната колония, в която излежаваше присъдите си, а ден след това от екипа му потвърдиха информацията.

Той беше най-известният критик на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция, която режимът от десетилетия преследва и ограничава. Навални и екипът му в продължение на години разкриваха корупционни схеми, свързани с Путин и управлението му. През 2018 г. властите отказаха да го регистрират за участие в президентските избори. Няколко години по-късно той беше отровен с новичок, а при завръщането си в Русия - осъден на общо 30 години затвор по изфабрикувани обвинения.

За разлика от него Тръмп беше президент на САЩ между 2016 и 2020 г., а сега е фаворит за кандидат на Републиканската партия и за изборите тази година. Срещу него се водят множество дела.

Някои от тях са наказателни и са свързани с ролята му в безредиците след последните президентски избори през 2020 г. и в щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г. Смята се, че Тръмп целенасочено се е опитвал да осуети поражението си на изборите, които бяха спечелени от опонента му Джо Байдън.

В интервюто си във вторник обаче Тръмп беше помолен да коментира друго дело, по което беше осъден да плати 355 млн. долара глоба за финансови измами.

"Това е един вид като Навални", каза в отговор бившият президент.

"Форма на комунизъм, на фашизъм", добави той.

По това дело съдът определи, че компанията на Тръмп "Тръмп организейшън" е завишила прекомерно стойността на активите си, за да получи по-изгодни заеми от банки.

Говорейки за Навални, Тръмп нито веднъж не спомена руския президент Владимир Путин. Тръмп единствено каза, че Навални е един "много смел мъж", който по думите му е трябвало да си стои на сигурно в чужбина, вместо да се връща в Русия.

"Това се случва и в нашата страна", каза той. Тръмп обаче не коментира обвиненията на екипа и близките на Навални, че става въпрос за пряко или косвено убийство, за което вина носи Путин. По-рано настоящият американски президент директно каза, че Путин е отговорен за смъртта на опозиционера. Вече шести ден руските власти все още не са съобщили причините за нея, а тялото не е предадено на близките.

Преди дни Тръмп направи и друго изявление, което предизвика международна критика. Тогава той каза, че би насърчил Путин да напада държави от НАТО, които не плащат за отбрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG