Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще продължа делото на Алексей". Юлия Навалная обвини Путин за смъртта на съпруга си


Юлия Навалная и Алексей Навални. Снимката е от 2013 г.
Юлия Навалная и Алексей Навални. Снимката е от 2013 г.

Владимир Путин е отговорен за смъртта на Алексей Навални. Това каза във видеообръщение съпругата на опозиционера Юлия Навалная.

В петък управата на затворите в Русия съобщи за смъртта на Навални, а ден по-късно екипът на опозиционера потвърди информацията. Смъртта му предизвика остри реакции от страна на международната общност, както и акции за почитането му в множество градове в Русия. Над 400 души, които отдадоха почит на Навални през уикенда, бяха арестувани.

„Путин уби бащата на моите деца. Путин отне най-ценното нещо, което имах, най-близкия ми човек и човека, когото обичах повече от всичко на света. Но Путин отне Навални и от всички вас“, каза Навалная.

Тя каза още, че в трите години, в които прекара в наказателни колонии, съпругът ѝ е бил имъчван и постоянно е бил държан в изолация в ужасяващи условия. Навалная каза още, че тя и разследващият екип на Алексей ще разкрият всичко свързано със смъртта му.

„Това видео не трябваше да бъде записвано от мен. Друг трябваше да стои на моето място. Но този човек беше убит от Владимир Путин... Аз ще продължа делото на Алексей“, каза още Навалная.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 г. той беше отровен с новичок, но впоследствие беше спасен в Германия. Независимо журналистическо разследване разкри, че отравянето му е било организирано от руските тайни служби.

През 2021 г. Навални се върна в Русия, където беше арестуван и осъден по няколко изфабрикувани дела. Оттогава той излежаваше присъдите си в затвори със строг режим. Последно през декември той беше преместен в наказателна колония в Арктика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG