Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютен кошмар". Какво видяхме на първия дебат между Байдън и Тръмп


Дебатът между Тръмп и Байдън
Дебатът между Тръмп и Байдън

Провал за Байдън и силна атака на Тръмп. Така могат да се обобщят оценките след първия предизборен телевизионен дебат между претендентите за президент на САЩ Джо Байдън от Демократическата партия и републиканеца Доналд Тръмп.

Двамата ще се изправят един срещу друг на изборите през ноември. Тогава предстои "преиграване на двубоя" между тях от вота през 2020 г., който беше спечелен от Байдън. Преди това между 2016 и 2020 г. президент беше Тръмп.

Първият дебат между тях беше доминиран от вътрешнополитически теми - като състоянието на икономиката, миграцията и абортите, но двамата сблъскаха позиции и по въпроса за войната на Русия срещу Украйна и американската помощ за Киев.

Байдън е твърд поддръжник на военната помощ за нападнатата страна, докато републиканският му опонент критикува размера на помощите и в миналото е наричал Путин "гениален" и "много разумен".

За 90-те минути, в които двамата спореха, Тръмп изказа множество неверни и подвеждащи твърдения, а Байдън не пропусна да го атакува заради криминалната му присъда. Преди месец Тръмп беше признат за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвезда преди изборите през 2016 г.

Въпреки това обаче според анализаторите Байдън е този, който се е представил по-слабо на дебата. Кандидатът на демократите на моменти изглеждаше нефокусиран и не довършваше изреченията си.

"(Това) беше бавен старт, но имаше силен финал", защити го обаче неговата вицепрезидентка Камала Харис.

Войната в Украйна

В четвъртък вечерта двамата претенденти за президент на САЩ излязоха на сцената на дебата, без да се ръкуват и без публика в залата.

По темата за пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна настоящият президент и неговият предшественик представиха различни гледни точки.

Тръмп започна с нападка към Байдън, като каза, че ако Съединените щати имаха „истински президент“, то Путин не би нападнал Украйна.

„Той знаеше, че не трябва да си играе с мен“, каза Тръмп, имайки предвид Путин.

81-годишният Байдън контрира, като нарече Путин „военнопрестъпник“ и предупреди, че ако на Русия бъде позволено да победи, Путин няма да спре до Киев.

„Той е убил хиляди и хиляди хора“, каза Байдън.

От началото на войната администрацията на Байдън твърдо подкрепя Украйна и нейния президент Володимир Зеленски.

Съединените щати са дали най-големия дял военна и финансова помощ за Киев, въпреки че последният одобрен пакет от помощ на обща стойност 61 милиарда долара беше отложен с около шест месеца, тъй като републиканските законодатели забавиха процеса.

„Това е човек, който иска да се оттегли от НАТО“, каза за Тръмп Байдън. По-рано републиканският кандидат в едно свое изказване каза, че би насърчил Русия "да направи каквото си поиска" срещу държави от НАТО, които не плащат за отбрана.

По-рано този месец Путин предложи незабавно прекратяване на огъня с Украйна, като постави условия, които Киев вече беше отхвърлил няколко пъти. На въпрос за предложението на Путин, 78-годишният Тръмп все пак каза, че условията, изложени от руския лидер за прекратяване на войната, „не са приемливи“.

Едновременно с това обаче републиканецът нарече Зеленски „най-успешния търговец на света“ заради молбите за военна помощ на украинския лидер.

Притесненията за възрастта на Байдън

Байдън е на 81 години, а Тръмп - на 78. Представянето на кандидата на демократите обаче повдигна значително по-сериозни притеснения за способностите му да изкара пълноценен президентски мандат.

Освен че изглеждаше уморен и нефокусиран, Байдън често не успяваше да отговори адекватно на атаките на опонента си. Би Би Си определи представянето му като "препъващо се" и близо до "провал".

Някои от изказванията на Байдън увисваха недовършени, а в един момент Тръмп се възползва от това и го атакува.

„Наистина не знам какво каза в края на това изречение и не мисля, че и той знае“, нападна го Тръмп.

"Тази вече беше абсолютен кошмар за Байдън. Изглеждаше твърде стар. И сякаш вече не е способен", написа в "Екс" Джо Уолш, бивш кандидат за президент на Републиканската партия през 2020 г.

"Тръмп си е Тръмп, всяка дума, излязла от устата му, е лъжа и Тръмп си остава директна заплаха за демокрацията, но той спечели този дебат", добави той.

Байдън „наистина започна да се представя по-силно с напредването на дебата, но дотогава мисля, че паниката беше настъпила“, коментира и Дейвид Акселрод, съветник на бившия президент Барак Обама, по CNN.

„Ще има дискусии за това дали той трябва да продължи (в надпреварата)“, добави Акселрод.

Смяната на Байдън с алтернативен кандидат на демократите обаче към сегашния момент вече не изглежда възможна. Всичките 50 щата вече са провели своите първични избори и Байдън спечели огромното мнозинство от техните делегати.

Сега партийните структури не могат да го принудят да се откаже от кандидатурата си.

Президентските избори в САЩ през 2024 година ще бъдат 60-ите подред. Те са насрочени за 5 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG