Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-голямата политическа вендета“. Как комунистическият режим ликвидира "бившите хора"


доц. Мартин Иванов
доц. Мартин Иванов

Може ли човек да бъде убит, защото носи очила? А защото знае чужди езици или притежава земя? Да, може. Това са историите на конкретни хора в България, случили се в няколко тъмни месеца след 9.09.1944 г. А терминът, който ще определя съдбите на няколко поколения след това, е "бивши хора“.

“Бившите хора“. Някога това е бил устойчив израз. Зад него стои история на репресии, насилие и унищожение.

Този израз започва да се използва по времето на Руската империя, след като е публикуван разказът на Максим Горки “Бивши хора“. В него писателят описва живота на хората, които от охолство са достигнали до пълна мизерия. След Октомврийската революция и идването на комунистическата власт изразът се използва за всички, които губят социалния си статут.

Този термин използва и българската Държавна сигурност след 1944 г. Тайните служби на комунистическия режим създават специална структура, която да се занимава с “бившите”. В последните години има няколко изследвания, които проследяват какво и как се е случвало.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с доц. Мартин Иванов, автор на книгата „Бившите хора на концлагерна България“.

Най-важното от интервюто

  • "Бивши хора" е една яма. Една откровена визуализация на безконтролността на властта. Една яма, в която тази безконтролна власт може да запрати всекиго".
  • "Нямаме списък, нямаме дори груба представя за броя на жертвите. Спекулира се с най-различни цифри – от 3 до 30 хил. [души]. Но дори и да вземем средните оценки, става въпрос за най-голямата политическа вендета, най-голямата политическа разправа, изобщо, в нашата история".
  • "Това, което се случва около 9 септември 1944 г., е уникално и чрезвичайно в нашата история. Едно излизане на бесовете от бутилката и едно вилнеене в рамките на няколко месеца, при което са избити без съд и присъда хиляди, а може би и десетки хиляди души, буквално за нищо".
  • "Тези три форми на имуществени, физически репресии и дискриминацията, като цяло, обобщават съдбата на бившите хора, с която те са принудени да намират някакъв начин да се справят".
  • "Хората от бившите елити, бившите хора, са били принудени да работят тежки физически дейности – строители, миньори, каруцари".
  • "Целите са най-различни. Но, ако, трябва да отделим една основна – да се унищожи алтернативата. Да няма алтернатива на този режим".

Унищожението на една класа

"Бивши хора“. С тези думи след 9 септември 1944 г. комунистическият режим дамгосва около половин милион мъже, жени и деца, принадлежали или обвинени, че са били част от стария „монархофашистки режим“.

"Групата е много по-широка. Към нея се включват и всякакви други междинни социални групи. Средната класа, интелектуалците, представителите на офицерството, на ръководството на полицията. Дори и редовите полицаи, свещеничеството в голямата си част и едрите земеделци“, каза доц. Иванов. По думите му „бивши хора“ е една яма. "Една откровена визуализация на безконтролността на властта. Една яма, в която тази безконтролна власт може да запрати всекиго“. Системата е действала така, че „веднъж попаднали в ямата, това е една социална дамга, едно нажежено желязо, с което остават и следващите поколения“.

Нямаме списък, нямаме дори груба представя за броя на жертвите
Доц. Мартин Иванов

Няма точни данни колко души са станали жертви на репресиите срещу т.нар. бивши хора. „Нямаме списък, нямаме дори груба представя за броя на жертвите. Спекулира се с най-различни цифри – от 3 до 30 хил. [души]. Но дори и да вземем средните оценки, става въпрос за най-голямата политическа вендета, най-голямата политическа разправа изобщо в нашата история“, каза доц. Иванов.

"В кръговете на ада“

В книгата си „Бившите хора на концлагерна България“ доц. Иванов пише, че още в първите часове след 9 септември 1944 г. новата власт започва с „ударни темпове да гради системата от механизми за социално деградиране“. Доц. Иванов използва като сравнение кръговете на ада. Началото е свързано с терор, който преминава в дискриминация.

"Тези три форми на имуществени, физически репресии и дискриминацията, като цяло, обобщават съдбата на бившите хора, с която те са принудени да намират някакъв начин да се справят“, каза доц. Иванов. Хората, определени като „бивши“, са били лишавани от имущество по различни начини. Имали са ограничения и по отношение на образованието. „Има и дискриминация спрямо работа. Недопускане на работа или пък чести уволнения. Стъклен таван – ако започнеш някъде работа, да е ясно, че няма как да достигнеш до по-високи ръководни позиции“, каза доц. Иванов.

По думите му „хората от бившите елити, бившите хора, са били принудени да работят тежки физически дейности – строители, миньори, каруцари“. Процесите на репресии са били контролирани от тайните комунистически служби по различни начини.

„Целите са най-различни. Но ако трябва да отделим една основна – да се унищожи алтернативата. Да няма алтернатива на този режим“, каза доц. Иванов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG