Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вие сте на ход". ПП-ДБ призова за изход от кризата. ГЕРБ настоя Асен Василев да се оттегли


Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел заедно с финансовия министър в оставка Асен Василев (вляво) и министър-председателя в оставка Николай Денков от ПП-ДБ.
Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел заедно с финансовия министър в оставка Асен Василев (вляво) и министър-председателя в оставка Николай Денков от ПП-ДБ.

ГЕРБ да понесат отговорността си и да предложат план за излизане от политическата криза. Този призив се съдържа в позиция на коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ), огласена в четвъртък следобед.

Половин час след това последва отговор от ГЕРБ. В него се казва, че партията държи на своята номинация за премиер - Мария Габриел, а продължаването на преговорите е възможно само след извинение от съпредседателя на ПП-ДБ и финансов министър в оставка Асен Василев. ГЕРБ настоява още Василев да не участва повече в разговорите и да не е член на бъдещия кабинет.

Това се случва, след като във вторник Габриел върна в президентството изпълнен мандат със състав на правителство, който не беше съгласуван с ПП-ДБ. Последва остра реакция от досегашните им партньори, които определиха това като "фалшификация". Василев дори нарече Габриел "най-новото и най-красивото лице на мафията".

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска "голямо извинявай" от ПП-ДБ, но не изключи преговорите да продължат. За продължаване на преговорите призоваха и премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

На този фон по-късно в сряда Василев декларира, че преговорите са невъзможни, ако Габриел остава номинацията на ГЕРБ за премиер. По думите на Василев ПП-ДБ гледа към втория мандат, който формацията ще получи от президента Румен Радев, ако първият не бъде реализиран.

Задочната размяна на реплики беше продължена в четвъртък от Борисов, който потвърди, че държи Габриел да бъде следващия премиер, но е склонен Василев да остане финансов министър, ако ѝ се извини. Лидерът на ГЕРБ добави, че няма да се съгласи на правителство с мандат на ПП-ДБ.

"Вместо да се извинят, отидоха още по-далече", каза Борисов и добави, че най-големият мотив Василев да остане министър е, за "да си оправи тази каша". Лидерът на ГЕРБ обаче не визира ситуацията с Габриел, а препоръка от Международния валутен фонд за вдигане на данъците в България.

"Поемете отговорност за действията си"

В позицията на ПП-ДБ, разпространена след изявлението на Борисов в четвъртък, се казва, че изпълнението на мандат за съставяне на кабинет "изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера".

От коалицията добавят, че осъзнават необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, но "това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите".

ПП-ДБ държи на тезата си, че с предлагането на несъгласуван кабинет без подписано споразумение за общо управление Габриел е нарушила "формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза".

"Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте", допълва се в позицията на формацията, която завършва с думите към ГЕРБ: "Вие сте на ход".

Същите думи присъстват и в отговора на партията на Борисов, която настоява, че ПП-ДБ трябва да поеме отговорност за действията на Василев и призовава "заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента".

"Не сме в детската градина"

Междувременно премиерът в оставка Денков, който е на посещение в Брюксел, припомни, че многократно е бил обиждан от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, Борисов и депутата му Делян Добрев.

"Не съм искал извинение, защото в политиката няма място за такива игрички. Не сме в детската градина, не сме в режим "ти уважаваш ли ме", каза Денков.

Той отбеляза още, че най-големият проблем е, че доверието, което е имал към Габриел, е счупено.

"Няма никаква промяна по отношение на Асен Василев, това е най-добрият финансов министър, искам да работя с него", посочи още Денков пред българските медии в Брюксел.

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ се водят от 6 март, когато досегашният премиер Денков подаде оставката на кабинета по силата на предварителната договорка между двете формации. Тя предвижда смяна на премиера и председателя на Народното събрания след 9 месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG