Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще ви строим пред нашата стая". Борисов заплаши ПП-ДБ с нов вот на недоверие и избори


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да признае ролята на партията му за приетите законодателни промени и заплаши с вот на недоверие и избори, ако това не се случи.

Думите на Борисов дойдоха по време на негова предизборна проява в събота в Шумен. Те идват като реакция на изказване на Кирил Петков ден по-рано, в което съпредседателят на ПП-ДБ определи редица успешно приети промени като резултат, постигнат само с 63-мата депутати на ПП-ДБ.

Сред тях той изброи новия антикорупционен закон, механизма за разследване на главния прокурор и закона срещу домашното насилие. В действителност те бяха приети от парламента и с подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

"Ако не сме ГЕРБ и ДПС, как ще застанат да кажат "ние сме успешни", каза в събота Бойко Борисов.

"Да кажеш ние ги направихме, а ония двамата искат на наш гръб да се правят на интересни, просто е нагло и просто не е вярно. Ако не се коригирате, предстои нов вот и ще ви строим пред нашата стая, ако искате, ако не искате, ще отидем на избори", каза още Борисов.

Малко по-късно в събота Кирил Петков отговори задочно на Борисов, като определи като "неоспорим факт" това, че реформите са били подкрепени от ГЕРБ.

"Ако продължаваме да ковем реформи, по начина, по който го направихме през последните 60 дни, ще бъда щастлив, ако ГЕРБ ги припознаят. Никой няма да ни строява пред никакви стаи", каза Петков.

Ден по-рано ГЕРБ и ДПС подкрепиха правителството на Николай Денков по време на вота на недоверие срещу него. Така вотът беше успешно отхвърлен.

Впоследствие лидерите на ПП-ДБ обясниха изхода от вота с успехи на правителството, като оставиха на заден план ролята на гласовете от ГЕРБ и ДПС.

Кабинетът с премиер Денков и вицепремиер Мария Габриел беше сформиран на ротационен принцип между ПП-ДБ и ГЕРБ. Впоследствие редица ключови законодателни промени бяха приети с гласовете на тези две партии и ДПС.

Преди седмица Кирил Петков коментира, че ако ГЕРБ и ДПС продължават "да се хвалят с нашите реформи, нямаме проблем", защото "важното е нещата да се случват".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG