Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Другото е сърдитко Петко". Борисов поиска коалиционно споразумение с ПП-ДБ


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска коалиционно споразумение с “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ). Това се случи по време на среща на ръководството на партията с кметове във Велико Търново в събота.

Това е първият коментар на Борисов, след като ПП-ДБ поиска от ГЕРБ гаранции за изпълнението на приоритетите на правителството, подкрепено от двете формации, и заплаши, че противен случай ще поиска оставката на кабинета.

“Аз с моя опит го разбирам така, че те вече разбраха, че както работи Европа, трябва да работи и България. Това става чрез коалиции. Трябва да има подписан документ и в него ще е записано и ще знаем какво ще правим”, каза Борисов, цитиран от “Дневник”.

Лидерът на ГЕРБ твърди, че партията следва декларацията, която Николай Денков и Мария Габриел представиха при обявяването на кабинета.

В петък лидерите на ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ, че не спазва договорката. Христо Иванов от ДБ каза, че ГЕРБ нарушава споразумението за обща законодателна програма. Кирил Петков каза, че има “скрито мнозинство” на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”.

Петков определи като недопустими “нещата, които се случват в последните дни”. Той изброи замяната на главния прокурор Иван Гешев със заместника му Борислав Сарафов, откриването на процедурата за подмяна на съставите на Сметната палата, здравната каса и Българската народна банка, както и отхвърлянето на антикорупционния закон на ПП-ДБ.

ПП-ДБ поискаха седем гаранции, че ГЕРБ ще спазват общата декларация.

Бойко Борисов от своя страна обвини ПП-ДБ в несъгласувани назначения, които също по думите му са в нарушение на декларацията.

“Решението е да направим коалиционно споразумение, другото е сърдитко Петко”, каза Борисов в събота.

В началото на юни парламентът избра правителството с премиер Николай Денков с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и двама депутати от ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

Няколко дни по-рано ГЕРБ и ПП-ДБ се споразумяха за състав на кабинет, в който Николай Денков да е премиер девет месеца, а след това поста да поеме Мария Габриел от ГЕРБ, която дотогава ще бъде вицепремиер и външен министър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG