Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И Борисов се качи на лъжливия влак за изпращане на български войници в Украйна


Бойко Борисов в Добрич в сряда. До него е Мария Габриел, която трабваше да бъде премиер след ротацията с Николай Денков
Бойко Борисов в Добрич в сряда. До него е Мария Габриел, която трабваше да бъде премиер след ротацията с Николай Денков

Добро утро. Най-важното днес:

  • Кой лъже за войниците
  • Как ще гласуваме
  • Иван Димитров и един комар

Нова тема се появи няколко дни преди изборите. Президентът Румен Радев и политиците от “Възраждане” и БСП заговориха за “изпращането на български войници в Украйна”. Най-важното в тази история е, че нито някой обсъжда такова нещо, нито има такъв план. Защо лъжите за това продължават да валят?

Темата обаче не е запазена марка само за проруските политици. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се включи в хора. В Русе той каза, че няма да позволи изпращането на войници в Украйна. В Добрич вече каза, че “български войник може да загива само на територията на България”. Досега само ПП-ДБ и ДПС са реагирали срещу опитите за плашене на хората с тази тема.

Идва ли краят на Ахмед Доган

В неделя гласуваме и за Народно събрание, и за Европейски парламент. Знаете ли, че много лесно може да пренаредите листата, особено европейската. Знаете ли кога ще гласувате с машина и кога на хартия? Събрахме най-често задаваните въпроси и намерихме отговорите им.

“Маркет Линкс” публикува ново изследване, според което подкрепата за ГЕРБ-СДС е 24,7%, а за ПП-ДБ - 15,4 на сто. Следват ДПС, “Възраждане”, БСП и ИТН, които също имат шансове за парламента.

Централната избирателна комисия отказа да санкционира Делян Пеевски за използване на българското знаме, което е забранено от закона. Колегите в Клуб Z разказват какви са мотивите на ЦИК - че не всяко бяло, зелено, червено е българското знаме.

Това са първите избори, в които ДПС влиза с Делян Пеевски като председател. Това е краят на Ахмед Доган в ДПС, коментира пред Свободна Европа и Генка Шикерова Осман Октай, който преди години беше зам.-председател на партията. Абонирайте се за канала ни в YouTube, а ако предпочитате да слушате разговорите - последвайте ни в Spotify или YouTube Music.

Ако този бюлетин ви помага да сте в крак с най-важното, помогнете ни да сме полезни на повече хора - препратете “3 минути” на ваши приятели и им препоръчайте да се абонират.

Детската болница идва след 4 години

Министерството на здравеопазването е представило план за изграждане на Националната детска болница в София до май 2028 г., съобщи служебната здравна министърка Галя Кондева. Това означава точно след 4 години.

Вече знаете, че новият кмет на София Васил Терзиев спря обществени поръчки за над 200 млн. лева заради нагласен избор. Сред проектите са ремонтите на бул. “Скобелев” и бул. “Копенхаген”. Тук може да научите повече какви са причините и какво следва.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Две специални препоръки

Следват две истории по една и съща тема. “Името, това ми е лицето” - така се казва книгата на проф. Зейнеп Ибрахимова-Зафер за събитията преди 51 години в родното ѝ село Корница, община Гоце Делчев. “Пребити и изселени: Бруталното насилие срещу турци и помаци” - това е заглавието на Емилия Милчева в Дойче веле. Прочетете и разказа на Петя Владимирова в “Дневник”, който е озаглавен “Преодоляване на страха - 50 години от протестите в Корница срещу терора над българските помаци”.

Фицо се появи

Простреляният премиер на Словакия Роберт Фицо направи първо изявление след опита за убийство на 15 май. Фицо директно обвини опозицията за случая.

Премиерът на Индия Нарендра Моди победи в “най-големите избори в света”, но с много по-малко от очакваното. Научете какво ще се промени в Индия сега.

Човек на деня

Един жилищен блок с много хора и един комар - това обединява историите в новия сборник с "Разкази от пандемията" на Иван Димитров. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

А Игнатиус Лойола е човек на страстта, който създава „Обществото на Исус” или Ордена на Йезуитите. Той е герой в поредицата на Пламен Асенов за великите европейци.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG