Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски говори за 31 хил. убити украински войници. Какво знаем до момента


Войник преминава между гробовете на украински загинали.
Войник преминава между гробовете на украински загинали.

В неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски за първи път съобщи официални данни за броя на убитите украински войници. До този момент Киев отказваше да предоставя такава информация с аргумента, че това може да помогне на врага. Ето какво научихме.

Най-честите въпроси за войната в Украйна са два: кога ще свърши и колко са убитите. На първия въпрос няма отговор, а на втория се отговаря с различни данни, които никой не може да провери. Или поне засега не може.

Въпросът за жертвите стои от самото начало на руската агресия срещу Украйна, която Русия започна по заповед на Владимир Путин на 22 февруари 2022 г.

Ето какво знаем до момента.

Какво каза Зеленски

В неделя украинският президент каза, че досега жертвите от украинска страна са 31 хил. войници, а от руска страна – 180 хил. войници.

Можем ли да сравним тези числа с други, например от западни експерти

Можем, но само частично и изводът няма да е прецизен. Това е така заради начина, по който жертвите се броят на Запад – съобщава се общият брой на загиналите и ранените. Докато украинският президент изрично подчерта, че в числата, които посочва за украинските жертви, не влизат следните категории:

  • Безследно изчезнали;
  • Ранени;
  • Пленени;
  • Цивилни.

Той каза, че няма да дава тази допълнителна информация, за да не улеснява Русия в разбирането ѝ за състоянието на украинската армия. И добави, че обикновено изчезналите накрая се оказват убити.

Защо се обръща такова внимание на твърденията на Зеленски

Причината е, че за първи път Украйна съобщава официални данни. Досега е имало само един случай, в който Киев е съобщавал за брой на убитите – в самото начало на войната. После беше възприет друг подход – нито дума по тази тема, защото всяка информация може да помогне на врага.

Досега всички числа за убити и ранени са били давани от западни разузнавания, експерти или вражеска страна. Посочвани са от 70 хил до 120 хил. украински убити и ранени (заедно).

Тогава защо Зеленски изобщо е решил да говори за това

По този въпрос има само хипотези. Една от тях е, че украинското общество в последните седмици е обезверено заради три фактора:

  • Загубата на Авдиивка;
  • Общото „замръзнало“ състояние на останалата част от фронта;
  • Блокираната помощ от САЩ и бавно пристигащата помощ от Европа.

Съобщението за 31 хил. украински жертви е по-скоро успокояващо на фона на пропагандата на Кремъл, според която украинските жертви са над 300 хил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG