Връзки за достъпност

Извънредни новини

Издирваният за убийството в Цалапица е задържан в Дания


През август в София се проведе протест заради забавеното разследване на убийството на 24-годишния Димитър Малинов.
През август в София се проведе протест заради забавеното разследване на убийството на 24-годишния Димитър Малинов.

Полицията в Дания е задържала заподозрения за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев. Това съобщи МВР за БТА в сряда. Бизюрев беше обявен за издирване във връзка с убийството на 24-годишния Димитър Малинов.

Малинов изчезна на 20 юли, а седмица по-късно беше съобщено, че е бил убит и трупът му е намерен заровен под строителни отпадъци край пловдивското село Цалапица.

Основен заподозрян по случая е 30-годишният Рангел Бизюрев. По-рано беше съобщено, че той вероятно е успял да избяга в Германия, където живее баща му.

Предстои България да изиска принудителното довеждане на Бизюрев в страната, където се очаква да му бъде повдигнато обвинение в убийство от Окръжната прокуратура в Пловдив. За престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

По-рано районният съд в Пловдив остави в ареста братята Борислав и Валентин Динкови. Те бяха обвинени в укривателство, като няма данни да са участвали в убийството, но са помогнали на извършителя да избегне наказателно преследване.

През месеците след това близките на Малинов разказаха, че полицаите от Пловдив и Стамболийски не са им оказали съдействие и те сами са издирвали убития.

Проверка установи, че действително има пропуски в разследването, заради което бяха уволнени бившият директор на областната дирекция на МВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов и гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ – Стамболийски. Инспектор Дамян Капов, от група „Криминална полиция“ в Стамболийски беше временно отстранен от длъжност.

Жителите на Цалапица организираха няколко протестни шествия в Стамболийски, Пловдив и София с настояване за бърз и справедлив процес срещу всички, замесени в случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG