Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицейски шефове са уволнени заради провала на разследването на убийството в Цалапица


Близки на убития Димитър Малинов на протест пред Районния съд в Пловдив.
Близки на убития Димитър Малинов на протест пред Районния съд в Пловдив.

Бившия директор на областната дирекция на МВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов и гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ – Стамболийски са уволнени. Инспектор Дамян Капов, от група „Криминална полиция“ в Стамболийски е временно отстранен от длъжност. Това съобщи МВР. Наказанията са заради пропуски при разследването на убийството на 24-годишния Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица.

Проверката, заради която са наложени наказанията, беше разпоредена след като роднините на убития организираха серия протести в София, Пловдив и Стамболийски.

24-годишния Димитър Малинов изчезна на 20 юли, а седмица по-късно беше съобщено, че е бил убит и трупът му е намерен заровен под строителни отпадъци край селото. Основен заподозрян по случая е 30-годишният Рангел Бизюрев, който вероятно е успял да избяга в Германия, където живее баща му.

Близките на Малинов разказаха, че полицаите от Пловдив и Стамболийски не са им оказали никакво съдействие и те сами са издирвали убития. Сега проверката е установила, че наистина има пропуски в работата им.

Проверяващите са установили допуснати съществени пропуски и нарушения на нормативните изисквания, регламентиращи дейността, довели до напускането на страната на установения като извършител.

Няма данни обаче сочените за замесени в убийството двама близнаци от Цалапица да са били прикривани от полицаите. 19-годишните Борислав и Валентин Динкови бяха арестувани и обвинени, но само в укривателство, защото няма данни да са участвали в убийството.

"Констатирана е и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност в РУ – Стамболийски, както и недобро взаимодействие на районното управление с ОДМВР – Пловдив в тази дейност", пише в резултатите от проверката.

Лошата работа на полицията по случая беше един от мотивите на вътрешния министър Калин Стоянов да поиска оставката на главният секретар на МВР Петър Тодоров, който беше назначен от служебния кабинет. Президентът Румен Радев отказа да го освободи, но Тодоров сам си подаде оставката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG