Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото за Дебора ще се гледа в Пловдив, след като всички съдии в Стара Загора отказаха


Георги Георгиев, обвинен за нападението над Дебора Михайлова
Георги Георгиев, обвинен за нападението над Дебора Михайлова

Върховният касационен съд (ВКС) реши, че делото за Дебора Михайлова, която беше пребита и обезобразена с макетен нож, ще се гледа от Районен съд – Пловдив. Определението е окончателно.

Причината е, че всички 17 районни съдии в Стара Загора, които можеха да гледат делото, си направиха отвод.

През лятото на 2023 г. Дебора Михайлова беше пребита и обезобразена с макетен нож, а за това беше обвинен бившият ѝ приятел Георги Николаев.

Сега в определението на ВКС се казва, че Пловдив е избран, защото е териториално близо до Стара Загора.

“Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството“, пише в определението.

Всички съдии, направили си отвод, се позовават на текста от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който казва, че "не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото". Не се уточнява какви са тези обстоятелства.

Бишият ѝприятел на Дебора - Георги Николаев, който работеше като охранител в дискотека, е обвинен за причиняване на две средни телесни повреди, както и за закана за убийство и принуда.

Случаят от лятото на миналата година предизвика масови протести в цялата страна и доведе до поправки в Закона за домашното насилие. Чрез тях се увеличи кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, но само такава между "лица от мъжки и женски пол".

Преди това законът защитаваше само жертви, които са в брак или съжителство със своя насилник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG