Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вашата подкрепа ще остане завинаги". Дебора с първо обръщение след нападението


Дебора, екранна снимка от видеоклип във Фейсбук

18-годишната Дебора, която беше нападната и обезобразена в края на юни в дома си в Стара Загора, благодари за обществената подкрепа в кратък видеоклип във Фейсбук профила си.

Това е първата ѝ поява след нападението. Случаят предизвика безпрецедентни протести против насилието над жени в десетки градове в цялата страна в началото на август.

"Здравейте, добри хора. Благодаря ви, че в този много страшен момент за мен вие ме подкрепяте, мислите за мен, молите се за мен и се борите заедно с мен. Благодаря ви", казва Дебора във видеото.

"Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, а Вашата подкрепа ще остане завинаги в сърцето ми!", написа още тя в публикацията.

След нападението Дебора влезе в болница със счупен нос, счупена скула, 21 порезни рани, нанесени с макетен нож, и обръсната глава.

В началото на юли съдът в Стара Загора определи нанесените щети като "лека телесна повреда" и вследствие на това заподозреният Георги Георгиев беше пуснат на свобода.

По-късно в края на месеца, когато случаят стана известен, решението на съда предизвика широка обществена реакция. Впоследствие зам.-ръководителят на Окръжната прокуратура в Стара Загора Георги Видев подаде оставка от поста по искане на временния главен прокурор Борислав Сарафов, а от Окръжната болница в града беше временно отстранен съдебният лекар, квалифицирал нараняванията като лека телесна повреда.

Срещу 26-годишния Георги Георгиев с заведени две дела - за закана за убийство и за причиняване на средна телесна повреда.

След оповестяването на този и на редица други случаи на насилие в следващите дни парламентът прие нови промени в Закона за защита от домашното насилие, които да увеличат защитата на жертвите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG