Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаят в Стара Загора предизвика прокурорска оставка и отстраняване на съдебен медик


Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Зам.-ръководителят на Окръжната прокуратура в Стара Загора Георги Видев е подал оставка от поста по искане на временния главен прокурор Борислав Сарафов, съобщи държавното обвинение.

Причината са “сериозните пропуски”, допуснати от Видев по време на заседанието на съда, на което на 5 юли от ареста беше освободен Георги Георгиев, обвиняем за обезобразяването на 18-годишната Дебора.

Междувременно от Окръжната болница в Стара Загора е бил временно отстранен съдебният лекар, който е квалифицирал нараняванията на пострадалата като лека телесна повреда, съобщи бТВ. Според източници на медията той е отстранен до приключване на разследването по случая.

Младата жена е била нападната и обезобразена с макетен нож в края на юни, но за това се разбра в петък. Тогава стана ясно, че Георгиев е на свобода, защото Окръжният съд в града е преценил, че на жертвата е нанесена само лека телесна повреда, която изобщо не предполага определяне на мярка за неотклонение.

Последва масово обществено възмущение и активизиране на прокуратурата, която повдигна ново обвинение на Георгиев - за заплаха с убийство. Той беше задържан повторно в неделя, а преди ден Районният съд в града го задържа за постоянно по новото му обвинение. Случаят предизвика масови протести в над 20 града в България.

Именно зам.-шефът на Окръжната прокуратура в Стара Загора е обвинителят, който е поискал постоянният арест на Георгиев да бъде отменен, защото медицинската експертиза по случая сочи, че на пострадалата е нанесена лека, а не средна телесна повреда.

Видно от съдебния протокол от заседанието, Видев не е изтъкнал в залата особено мъчителния начин, по който са нанесени нараняванията - 21 порезни рани от макетен нож, счупен нос и обръсната глава. Прокурорът не е обсъдил и криминалното минало на Георгиев, който е осъждан за предишни квалифицирани леки телесни повреди, като по време на нападението над бившата си приятелка е бил в условията на пробация, постановена от съда през януари.

От прокуратурата добавят, че според Сарафов подалият оставка Видев “не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора”.

Наред с оставката, Видев ще бъде обект на цялостна проверка, разпоредена на Върховната касационна прокуратура за две години назад. За същия период ще бъде проверена и работата на Десислава Първанова от Районната прокуратура в Стара Загора. Тя е първият наблюдаващ прокурор по делото за нападението на Георгиев над 18-годишната жена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG