Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото срещу бившия кмет Иван Портних за замърсеното Варненско езеро влезе в съда


Бившият кмет на Варна Иван Портних от ГЕРБ
Бившият кмет на Варна Иван Портних от ГЕРБ

Окръжната прокуратура във Варна е внесла в съда делото срещу бившия кмет Иван Портних от ГЕРБ за замърсяването на Варненското езеро от канализационна тръба.

Новината идва една година след като прокуратурата повдигна обвинение на Портних по случая със спуканата фекална тръба, причинила замърсяването на езерото през 2019 г. За това замърсяване се разбра през 2020 г., докато Портних беше кмет.

Тогава Община Варна обяви, че е знаела за аварията, но не е информирала гражданите. В резултат от това 8,34 хиляди кубични метра фекални води всеки ден се изливат във Варненското езеро.

Портних е обвинен, че е позволил морските води да бъдат замърсени, с което са нанесени вреди на околната среда. Наказанието за подобно престъпление е от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Отговорност от бившия кмет ще се търси и заради това, че в ролята на длъжностно лице той не е положил достатъчно грижи за управлението на възложената му работа, което е довело до щети в особено големи размери. Законът предвижда от 3 до 10 години затвор по това обвинение.

Още двама души са обвинени по този случай. Те са от компанията „БТ-Инженеринг“ ЕООД, която работи в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Управителят и служителка на дружеството са обвинени в документна измама, за която се предвиждат от 10 до 20 години затвор.

Служителката, за която става въпрос, е членувала в Държавната приемателна комисия, която е установила годността за ползване на проекта за изграждане на спуканата тръба.

След новината от прокуратурата Портних каза, че не е получил обвинителния акт и все още не може да коментира, но изрази готовност да съдейства на правосъдните органи.

Досъдебното производство по случая със замърсеното Варненско езеро е образувано през 2020 г. в Националната следствена служба.

Още тогава прокуратурата заяви, че е открила данни за документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС, за престъпление по служба, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети, както и за екологично престъпление.

Делото срещу Портних влезе в съда месец след като той изгуби кметските избори във Варна в полза на кандидата на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Благомир Коцев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG