Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има злонамерени сили". Денков обеща сигурност и подкрепа за оръжейния бизнес след пожара в склад на Гебрев


Министър-председателят Николай Денков
Министър-председателят Николай Денков

Държавата трябва да подкрепи отбранителната промишленост на България и да гарантира сигурността ѝ. Това каза премиерът Николай Денков в понеделник.

Думите му идват, след като в неделя той възложи проверки и засилване на охраната на военните заводи в България. Това се случи, след като в събота срещу неделя избухна нов пожар в склад на оръжейната компания на Емилиян Гебрев ЕМКО в Карнобат.

„Най-притеснителното в цялата ситуация е, че през последните 20 години, особено през последните 10, периодично се случват такива взривове. Такъв имаше и през 2021 г., по много сходен начин. Ние нямаме информация нито от службите, нито от разследващите органи за това какъв резултат от тези разследвания се е получил“, каза Денков.

Той добави, че няма причина лицензът на ЕМКО да бъде отнет, защото компанията изпълнява техническите си ангажименти.

„Въпросът е, че очевидно има злонамерени сили, които се опитват да попречат“, каза още Денков.

В същото време министърът на икономиката Богдан Богданов започна проверки в част от производствени бази и складове заедно с представители на Министерството на отбраната, МВР, Държавна агенция национална сигурност (ДАНС) и други институции.

„Взели сме абсолютно всички мерки, от страна на държавата, местната, ръководствата на конкретните предприятия, за да може да сме сигурни, че хората са в безопасност и българската индустрия няма да бъде повлияна от подобен тип набези“, каза Богданов.

Той добави, че ще бъде разширен периметърът на охраняваните обекти, а ДАНС се е заела с анализ и предписване на допълнителни мерки. Той добави, че държавата ще окаже подкрепа на оръжейните бизнеси, тъй като „това е ключова индустрия“.

Пожарът в склада на ЕМКО в неделя е вторият подобен случай в този обект. През юли 2022 г. отново в ранните часове на неделя, пожар доведе до взривове на боеприпаси. Сега е горяло друго складово помещение на територията на базата. Оттогава тече разследване, за чийто ход прокуратурата не е изнасяла никаква официална информация оттогава. Свободна Европа нееднократно отправя писмени запитвания по темата, но не получи отговори.

По думи на Гебрев случаят е “непонятен, необясним”, тъй като в изгорялото складово помещение не е имало продукция, която може да се възпламени сама. Той каза още, че подозира умишлени действия.

База на компанията му ЕМКО стана обект на подобни взривове още през 2011 г. - в Ловнидол. Този случай, заедно с две експлозии в завода на ВМЗ-Сопот в Иганово през 2015 г. и една в завод “Арсенал” край Мъглиж през 2020 г., са обект на общо разследване за предполагаеми руски саботажи от пролетта на 2021 г.

Тогава прокуратурата обяви, че е обединила разследванията по тези случаи в едно общо досъдебно производство заради данни, че зад тях стоят служители на руското военно разузнаване ГРУ. По това дело се разследва и евентуален палеж в сграда на МВР в София през 2015 г., при който са унищожени доказателства от взривовете в Иганово.

Прокуратурата съобщи, че разследва данни за руски саботажи в България през април 2021 г., едва след като чешкото правителство обвини Русия в “държавен тероризъм” заради смъртоносна експлозия в депо за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.

Междувременно британските власти и разследващият сайт Bellingcat идентифицираха руския екип на ГРУ, свързан с атаката срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Същите агенти впоследствие се оказаха свързани с експлозията в Чехия и с отравянето на Емилиян Гебрев в България през 2015 г.

Както Свободна Европа показа в своя документален филм “Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна”, публикуван през март, прокуратурата продължава да игнорира всички въпроси за хода на разследванията ѝ на експлозиите във военни обекти в България, станали в последните над 10 години. Досега нито един от тези случаи не е разкрит с влязла в сила присъда срещу някого.

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:45 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG