Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството проверява твърдения за български гражданин сред заложниците на Хамас


Премиерът Николай Денков (в средата) дава пресконференция след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет
Премиерът Николай Денков (в средата) дава пресконференция след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет

Правителството проверява непотвърдена информация за български гражданин сред заложниците на Хамас в Ивицата Газа, каза премиерът Николай Денков във вторник.

Паравоенната палестинска групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз, е взела близо 200 заложници по данни на израелските военни, след като на 7 октомври реализира най-мащабната си атака срещу Израел до момента. Скоро след това Израел обяви състояние на война.

Израел съобщава, че сред заложниците има граждани на над 30 държави.

"До момента информацията не е потвърдена, така че се опитваме да я проверим внимателно", каза Денков за предполагаемия български заложник Думите му идват след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, което се проведе във вторник следобед.

По-рано през деня Денков каза, че правителството не знае колко български граждани има в Ивицата Газа, както и че България не може да организира евакуацията им сама.

По негови думи в момента там няма стабилна комуникация. "Първо, да се успокои и да се види как могат тези хора да излязат. Този хуманитарен коридор няма как България да го организира. Това ще бъде част от общото усилие за хуманитарни коридори на всички чужденци, първо, а след това - и на всички жители, които са там", добави премиерът.

Правителството организира три евакуационни полета за български граждани в Израел след началото на войната, като по-рано външната министърка Мария Габриел каза, че България ще продължи евакуациите, докато е необходимо.

При необходимост от съдействие от посолството на България в Тел Авив, българските граждани могат да се свържат чрез спешния телефонен номер: + 972 54 595 4379, както и по електронната поща - Consulate.TelAviv@mfa.bg".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG