Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков потвърди, че Зеленски идва в България. Предвидена е среща с Радев


Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Премиерът акад. Николай Денков потвърди, че президентът на Украйна Володимир Зеленски ще дойде на посещение в България. Той каза това, докато отговаряше на въпроси на граждани на страницата на Министерския съвет във Фейсбук в четвъртък сутринта.

Неофициална информация, че Зеленски ще посети София, се появи във вторник в медиите, като досега нямаше официяално потвърждение от Министерския съвет.

Премиерът каза, че лично се е обадил на президента Румен Радев, за да го информира за посещението на Зеленски. По думите на Денков, предвидено е двамата държавни глави да се срещнат.

Във връзка с предложението на няколко партии, внесено в парламента във вторник, за продажба на Украйна на оборудването, закупено за АЕЦ “Белене”, премиерът каза, че Киев е отправил запитване за реакторите от "Белене" още през миналата година.

"Служебното правителство не е придвижило въпроса", каза Денков. По негови думи в четвъртък по време на посещението на Зеленски ще се подпише меморандум с Украйна в сферата на енергетиката.

В отговор на друг въпрос Денков защити кандидатурата на "Продължаваме промяната - Демократична Бългаиря" (ПП-ДБ) и "Спаси София" Васил Терзиев, който е критикуван за роднински връзки с бивши представители на Държавна сигурност (ДС). "По някакъв начин трябва да затворим темата за лустрацията. Не е нормално децата да отговарят за това какво са правили техните родители, дядовци и прадядовци", каза той.

По думите на Денков правителството ще смени представителя на държавата в ръководството на "Лукойл", тъй като настоящият Красимир Първанов "не подава обратна връзка с информация" към изпълнителната власт, което е негово задължение.

Денков каза също, че бюджетът за образование тази година е увеличен с около 1 млрд. лв. По отношение на твърденията за замърсяване на Черно море след разрушаването на украинския язовир "Нова Каховка" преди няколко седмици премиерът каза, че има "изключително негативна кампания, която идва отвън, за да се провали туристическият сезон."

По-рано министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев каза в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ1, че за посещението на Зеленски върви подготовка от известно време. То може да съвпадне с приемането от парламента на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Във вторник парламентарната Комисия по външна политика одобри проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Гласуването на декларацията в пленарната зала е включено в проекта за програма на парламента за тази седмица.

Медии коментираха, че подобна визита ще е знак на признателност за оказваната помощ от България на Украйна. Медиапул съобщи, че се очаква украинската страна да поиска нова подкрепа.

По дипломатически протокол поканата би трябвало да е отправена от президента, както съответства по ранг. Радев обаче нееднократно е заемал позиция срещу изпращането на военна помощ за Киев. Думите на Денков, че е предупредил българския президент за посещението на Зеленски, означават, че инициативата е дошла най-вероятно от българското правителство. Другият вариант е да идва от украинската страна по линия на Министерството на външните работи, съобщи "Дневник".

На 11-12 юли във Вилнюс ще се състои среща на върха на Алианса, на която се очаква този въпрос, както и нова военна помощ да бъдат обсъдени. Ако Киев получи подкрепа, то тя ще е за това членството да се случи след края на войната, която Русия започна през февруари 2022 г.

Първата среща на български правителствени представители с Володимир Зеленски беше при визитата в края на април 2022 г. в Киев на делегация начело с тогавашния премиер Кирил Петков. По-късно той призна, че България е изпращала на Украйна военна помощ през трети страни заради съпротивата на един от тогавашните коалиционни партньори - БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG