Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рустем Умеров беше одобрен за министър на отбраната на Украйна


Рустем Умеров е новият военен министър на Украйна.
Рустем Умеров е новият военен министър на Украйна.

Върховната Рада одобри Рустем Умеров за поста на министър на отбраната на Украйна. Той беше предложен от президента Володимир Зеленски.

В понеделник Зеленски съобщи, че иска да смени досегашния военен министър Олексий Резников с Умеров, който е бивш депутат и ръководител на Фонда за държавно имущество. Президентът каза, че министерството се нуждае от „нови подходи“.

Смяната на върха на ведомството идва на фона на продължаващата вече година и половина руска агресия в Украйна.

Общо 338 депутати гласуваха в подкрепа на Умеров, което е много над необходимите 226 гласа.

Според експерти смяната на военния министър се налага заради нарастващи съмнения в президентството за корупционни практики при сключването на военни договори. Украински медии съобщават за обвинения, че военните са снабдявани с продукти на завишени цени.

Резников беше министър на отбраната от преди Русия да нападне Украйна през февруари 2022 г. Той изигра ключова роля в убеждаването на западните съюзници на Украйна да предоставят милиарди долари военна помощ и модерни оръжия, за да подпомогнат украинската съпротива.

Новият министър Умеров е 41-годишен украински политик от кримско-татарски произход и беше член на Върховната Рада от партия “Голос” (“Глас”).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG