Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ужасяващ акт на омраза". Шестгодишно дете от мюсюлманско семейство е убито в САЩ


Пресконференция на Съвета за амеракинско-ислямски отношения в Илинойс във връзка с убийството на 6-годишното момче. Най-вдясно стои бащата на момчето.
Пресконференция на Съвета за амеракинско-ислямски отношения в Илинойс във връзка с убийството на 6-годишното момче. Най-вдясно стои бащата на момчето.

71-годишен мъж от щата Илинойс в САЩ е обвинен за убийството на 6-годишно момче и раняването на 32-годишна жена, съобщи Ройтерс в неделя. Според полицията мъжът е набелязал жертвите си, защото са мюсюлмани.

Властите смятат още, че престъплението от омраза е свързано с продължаващата война между Израел и паравоенната групировка Хамас, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни.

Хамас започна най-мащабната си атака срещу Израел на 7 октомври. В отговор нападнатата страна обяви пълномащабна война и се закани да унищожи Хамас с офанзива по суша, въздух и вода.

Полицията в Илинойс е открила момчето и ранената жена в събота сутринта, в град Плейнфийлд на около 65 км от Чикаго. Сигналът за нападението е подаден от жената, която според Съвета за американско-ислямски отношения е майка на убитото момче.

Смъртта на детето е установена в болницата. Жената има нанесени многобройни прободни рани, но се очаква да се възстанови.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди престъплението, като каза, че „този ужасяващ акт на омраза няма място в Америка“.

По думите му момчето и неговото семейство са палестински мюсюлмани, които „са дошли в Америка в търсене на онова, което търсим всички - убежище, където да живеем, да учим и да се молим в мир“.

В дните от началото на войната между Израел и Хамас американската полиция отбелязва ръст на заплахите и речта на омразата. Те са насочени както към евреи, така и към мюсюлмани, пише Асошиейтед прес.

„Ислямофобската реторика и антипалестинският расизъм, разпространявани от политици, медии и социални мрежи, трябва да спрат“, написа Съветът за американско-ислямски отношение в платформата Х (бившия Туитър).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG