Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Един от най-добрите играчи в света". Димитър Бербатов и неговите битки


Димитър Бербатов в училището си в Благоевград "Кузман Шапкарев", 10 януари 2024 г.
Димитър Бербатов в училището си в Благоевград "Кузман Шапкарев", 10 януари 2024 г.

Футболист номер 1 на България за рекордните седем пъти. Рекордьор по отбелязани голове за националния отбор. Голмайстор и двукратен шампион на Англия. Димитър Бербатов е роден на 30 януари и е Човек на деня на Свободна Европа.

С рекордните си 48 гола за националния отбор на България и също рекордните си 7 награди за футболист на годината в страната Димитър Бербатов се нарежда сред живите легенди на българския футбол.

Кариерата му обаче съвсем не се ограничава само в границите на родината му, където играе в благоевградския Пирин и столичния ЦСКА. Зад граница играе в германския Байер Леверкузен, в английските Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Фулъм, във френския Монако, гръцкия ПАОК и в индийския Керала Бластърс.

Общо Бербатов в кариерата си отбелязва над 270 гола и печели 10 трофея. Той става голмайстор на английската Висшата лига през сезон 2010/11, два пъти шампион на Англия, три пъти носител на Купата на лигата в Англия, два пъти - на трофея "Къмюнити Шийлд " и клубен световен шампион с Манчестър Юнайтед. Печели и три сребърни медала от Шампионската лига.

Във вторник Манчестър Юнайтед, Байер Леверкузен и ЦСКА не пропуснаха да поздравят Бербатов за 43-я му рожден ден. Но не и Българският футболен съюз (БФС), който традиционно поздравява настоящи и бивши футболисти за личните им празници.

След края на кариерата си Бербатов има големи амбиции да промени футболния пейзаж в България. Повече от година той води битка за смяна на ръководството на БФС и това "може да се окаже най-голямото му предизвикателство досега", пише Си Ен Ен.

Димитър Бербатов е роден през 1981 г. в Благоевград в семейството на футболист и хандбалистка. И двамата с брат му се насочват към спорта.

"Открих в какво съм добър и какво обичам - футболът, моята първа любов", казва той пред "Гонг".

Дългата му футболна кариера

Започва в юношеския отбор на местния Пирин. Скоро е забелязан от ЦСКА и на 17 години става част от отбора. През следващите две години Бербатов вкарва 38 гола за ЦСКА в 65 мача и печели Купата на България през 1999 г.

През 2001 г. вече е в германския Байер Леверкузен, като през следващите 5 години отбелязва общо 68 гола в 154 мача от Бундеслигата. В мачове от турнира за Шампионската лига има 9 гола в 30 мача.

Следват две години играе за английския Тотнъм, а от 2008 г. преминава в Манчестър Юнайтед срещу близо 40 млн. евро - сума, с която Бербатов влиза в топ 10 на света за най-скъпите играчи по онова време. За треньора на английския отбор - сър Алекс Фъргюсън, Бербатов "безспорно е един от най-добрите играчи в света".

В отбора Бербатов изкарва три сезона, през които Юнайтед печели два пъти титлата на Англия, Световното клубно първенство и два пъти "Комюнити Шийлд". Бербатов става и един от двамата носители на Златната обувка на Висшата лига.

От 2012 до 2013 г. Бербатов играе за английския Фулъм, за който отбелязва 15 гола и е избран за играч на сезона за 2012/13. Следват две години с екипа на френския Монако, където през 2014 г. става играч на годината. В края на кариерата си играе по една година в гръцкия ПАОК и индийския Керала Бластърс.

През 2019 г. Бербатов обявява края на кариерата си. Оттогава той живее и работи в България. Женен е за Елена Щилянова, с която имат две дъщери.

Битката за БФС

В последните години той е претендент за президентското място в българския футбол.

"Имам големи планове как да се подобри българският футбол. В момента не е такъв, какъвто трябва да бъде. Изцяло отдаден съм на тази кауза", казва Бербатов.

Не го мотивира просто властта, а желанието да предаде натрупаните знания и опит от игра на върха на спорта в Европа.

"Българският футбол е в голяма криза", казва Бербатов пред Си Ен Ен. "Моят екип – Стилиян Петров, Мартин Петров, всички - бивши футболисти, решихме, че трябва да променим нещо у нас. И започнахме да се борим за тази промяна."

Но промяната засега няма, докато БФС и настоящият му президент Борислав Михайлов остават "преследвани от поредица противоречия".

Михайлов подава оставка през 2019 г. заради расистки скандал и след призив на тогавашния премиер Бойко Борисов да го направи.

Две години по-късно обаче Михайлов е преизбран за президент за пети мандат на извънреден изборен Конгрес на БФС. Другият водещ кандидат за поста е Димитър Бербатов, който твърди, че Михайлов е спечелил нечестно.

Оттогава срещу ръководството на БФС расте недоволство сред футболните фенове, което ескалира през ноември миналата година, когато протест с искане за оставката му прерасна в сблъсъци между протестиращи и полиция в центъра на София. След това Борислав Михайлов подаде оставка за втори път, а на 15 март предстои избор на президент на БФС.

"Очевидно е, че системата не работи, защото от 2005 г. до ден днешен не успяхме да се класираме за нито един голям турнир като нация", казва Бербатов.

Той е уверен, че е човекът, който ще донесе положителна промяна в българския футбол.

Фондация на свое име

От 2008 г. с дарение на Бербатов е учредена фондация на негово име. Тя подпомага младежи да учат и развиват своите дарби и заложби, както и да водят здравословен начин на живот. Също изгражда и ремонтира съоръжения за спорт в училища.

Всяка година фондацията отличава деца в ученическа възраст за постижения в изкуството, науката и спорта.

Форум

XS
SM
MD
LG