Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конгресът на БФС ще избира наследник на Михайлов на 15 март


Президентът на БФС в оставка Борислав Михайлов
Президентът на БФС в оставка Борислав Михайлов

Българският футболен съюз (БФС) свика Конгрес за избор на президент на 15 март 2024 г. Това стана ясно след заседание на Изпълнителния комитет на федерацията, което се проведе в централата в квартал Бояна.

До свикването на Конгрес на организацията се стигна, след като в края на ноември Борислав Михайлов подаде оставка от поста президент. Това стана, след като след като на 16 ноември протест с искане за оставка на ръководството на БФС прерасна в тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в центъра на София. Протестът дойде след месеци, в които футболни фенове протестират активно срещу футболната федерация.

Оставката на Михайлов беше поискана от всички политически партии, с изключение на ДПС. Самият той беше изслушан пред парламентарната комисия по спорт. След протеста прокуратурата обяви, че проверява федерацията във връзка с незаконни залагания.

От съобщение на сайта на футболната федерация става ясно, че Конгресът ще се проведе на 15 март в столичния хотел „Маринела“. В програмата за Конгреса са заложени общо 7 точки, които освен гласуване на оставките на президента и Изпълнителния комитет и назначаването на нови хора на техните места, включват още отчет за Изпълнение на Програмата за развитие на футбола, финансов отчет за 2022 и 2023 г. и разглеждане на жалби, представени пред общото събрание.

От публикувания дневен ред не става ясно дали ще бъде възможно да бъдат приемани други точки като промяна на Устава на федерацията или други по-големи промени, свързани с футбола в страната, за които се обявиха президенти на някои от клубовете.

Ръководството на БФС с президент Борислав Михайлов е начело на управлението на футбола в продължение на 18 години.

Това е втората оставка, която Михайлов подава начело на БФС. През 2019 г. той напусна поста след расистки скандал по време на мача България – Англия в София. Той направи това, след като беше призован от тогавашния премиер Бойко Борисов.

До 2021 г. начело на БФС като временно изпълняващ длъжността президент беше Михаил Касабов. След падането на ГЕРБ от власт обаче Михайлов каза, че си оттегля оставка и се завърна начело на федерацията.

Той получи нов мандат по време на извънреден изборен Конгрес на БФС през есента на 2021 г., на който получи по-голяма подкрепа от другия водещ кандидат Димитър Бербатов. Оттогава се водят множество дела, с които се оспорват резултатите от Конгреса, както и процедури, довели до тази развръзка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG