Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Меко оръжие". Как ДПС се оказа най-добре представената партия в БФС


Политическият дим в българския футбол. Колаж.
Политическият дим в българския футбол. Колаж.

Борислав Михайлов подаде оставка като председател на БФС, но не съвсем. Политиците му дадоха знак, че вече не е желан на поста, но и че не им е безразлично кой ще ръководи най-голямата спортна федерация. Коя партия влиза с най-добри позиции във футболните среди преди Конгреса на БФС?

Футболните агитки демонстрираха, че могат бързо да преобръщат дневния ред на политиците. На 16 ноември, преди мача между България и Унгария, привърженици на няколко футболни клуба направиха погром в центъра на столицата.

Те поискаха оставката на председателя на БФС Борислав Михайлов и в понеделник, 27 ноември, я получиха.

Но не точно.

Оставката ще стане факт, когато бъде гласувана от Конгреса на БФС, а той още не е насрочен.

Оставката на Михайлов беше поискана и от всички политически партии, с изключение на ДПС. След протеста прокуратурата обяви, че проверява федерацията във връзка с незаконни залагания.

Михайлов е начело на футболния съюз през последните 18 години.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Павел Колев, бивш заместник-изпълнителен директор на БФС, бивш директор на „Левски“ и настоящ директор на „Локомотив“ Пловдив за това кой стои зад Борислав Михайлов.

Най-важното от интервюто

  • "Факт е, че през времето, в което Борислав Михайлов управляваше БФС, най-добре представена е била ДПС".
  • "[Политическите фигури] са вътре за меко оръжие. Това е публична тайна. Меко оръжие, което в някои случаи става и твърдо".
  • "Никой не знае дали без Борислав Михайлов нямаше да е по-зле".
  • "Публична тайна е, че черно тото има. Какви са мащабите в България и аз бих се радвал да се установи. Защото аз съм убеден, че едни от най-шумните футболни функционери, включително и президенти на клубове, са част от това черно тото".

Политическото присъствие в БФС

Футболният съюз е частна организация, която е най-голямата спортна федерация в България. Постът „председател на БФС“ е сравним с този на министър на спорта и дава достъп до всички важни фигури, които управляват държавата, каза Павел Колев.

В ръководството на БФС членуват и политически лица. „Факт е, че през времето, което Борислав Михайлов управляваше БФС, най-добре представена е била ДПС“, каза Колев. Връзката с ДПС минаваше през Камен Костадинов, който беше и член на ръководството на движението. Костадинов почина внезапно през 2022 г.

„Официално той присъстваше като експерт, който беше връзката с Народното събрание. Това беше официалната му функция. И разбира се - добър приятел на Борислав Михайлов“, каза Колев.

Друга важна политическа фигура е кметът на Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ, който е и председател на Сдружението на общините в България.

„Тези хора са вътре за меко оръжие. Това е публична тайна. Меко оръжие, което в някои случаи става и твърдо“, каза Колев. По думите му футболът е изключително важен, защото ангажира доста хора. „Това е един доста сериозен бизнес като в същото време е и възможност за прокарване на една или друга политика по места“, каза Колев. По думите му „съвсем не е случайно, че всички структури, които управляват този спорт в целия свят, се използват за пране на пари и за осъществяване на корупционни сделки“.

Черното тото

Павел Колев каза, че докато е бил директор на „Левски“ и сега, докато е директор на „Локомотив“ Пловдив, не е получавал предложение за уговаряне на мач.

„Имаше един случай, в който разбрах от други хора, че е предлагано. Имаше мачове [на „Левски“] с друг отбор. Единият беше за Купата. Предложението беше: „дай да си разменим по една победа. За вас е важен единият турнир, за нас - другият. Не се случи“, каза Колев.

По думите му „публична тайна е, че черно тото има. Какви са мащабите в България и аз бих се радвал да се установи. Защото аз съм убеден, че едни от най-шумните футболни функционери, включително и президенти на клубове, са част от това черно тото“.

С израза "черно тото" се нарича практиката за залагане на уредени или манипулирани мачове. Тя обхваща залагащите, треньори, състезатели, съдии, собственици на клубове и други хора, пряко свързани с конкретния мач.

Колев каза, че става дума и за натиск върху съдии. „Защото съдиите са средство за постигането на успехи на терена. Става дума и за натиск върху футболисти. Всички тези неща съществуват“, каза Колев.

Колев коментира и снимката на Борислав Михайлов със сингапурския бизнесмен Дан Тан на празненство по повод Нова година. Според сайта BIRD Тан се занимава с уреждане на мачове и организиране на залагания. Колев каза, че „зададох му [на Михайлов] един път въпроса – вярно ли е това, защото това беше слух. Нямаше снимка още. Това беше преди 12-13 години. Тогава той ми каза: „не“. Оказа се, че не е точно така“. Според Колев е важно да „имаш хигиена на контактите си и хигиена на публичното си поведение. Когато не си сигурен, по-добре не прави нищо и си остани вкъщи на Нова година“.

Прокуратурата съобщи, че е започнала проверка във връзка с публикации в медиите, съдържащи информация за разходване на публичен ресурс, „черно тото“ и други нарушения в БФС.

Как София пламна заради футбола
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG