Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на икономиката уволни ръководството на Държавната консолидационна компания


Министърът на икономиката Богдан Богданов

Министърът на икономиката Богдан Богданов освободи изпълнителния директор и борда на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), която управлява предприятията в системата на министерството. Той представи ново временно ръководство, което ще работи с намалени наполовина заплати.

Новината идва на фона на запитване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов преди два дни, когато отново заплаши, че партията му може да спре да подкрепа правителството на Николай Денков от ПП-ДБ. Борисов попита кое налага смяна на бордовете на фирми, сред които ДКК.

В понеделник Богданов даде задочен отговор, като се позова на анализ на публичните предприятия в системата на министерството, които показват повече от 680 млн. лв. неоправдани разходи.

За намаляването на заплатите на шефовете на държавните фирми, които са под шапката на Министерството на икономиката Богданов съобщи преди седмици. Той ограничи и сумите за представителни разходи и начините за тяхното разходване.

Изпълнителен директор е получавал между 12 и 14 хил. лева месечно и около 20 хил. лв. за представителни разходи. Членовете на бордовете - от 3 500 до 4 300 лв.

Новото ръководство е назначено временно за шест месеца, до провеждането на конкурс за постоянно ръководство. Председател на борда е Елена Болтаджиева. Иван Зангочев, който остава негов член, ще бъде и изпълнителен директор. Останалите членове са Десислава Чалъмова, Венелин Шъков, Николай Желязков.

Те трябва да започнат изпълнението на програмата по оздравяването на държавните предприятия в структурата на министерството.

Сред дружествата, които ДКК управлява, са ВМЗ Сопот, Научно изследователския технологичен институт (НИТИ) Казанлък, оръжейния завод „Кинтекс“ и предприятието „Ел Би Булгарикум“, който държи патента на българското кисело мляко. През последните години ДКК се превърна в символ на непрозрачното управление и има съмнения за корупционни дейности.

Богдан Богданов каза още, че неефективните държавни дружества се лишават от представителни разходи, а за останалите ще се въведе лимит от 5 000 лв. годишно.

ДКК управлява капитал от над 1 млрд. лв. и 11 дружества, 6 от които са неефективни.

Богданов каза, че предприятията работят без бизнес програми и без публични годишни отчети от 2021 година.

Над 90% от членовете на бордовете на дружествата на ДКК са сменени по време на служебния кабинет на Гълъб Донев.

"Много от тези хора са имали време да разберат проблемите на фирмите и да предложат решения и бизнес програми, но това не е станало", каза Богдан Богданов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG