Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви носителя на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов за "чуждестранен агент"


Дмитрий Муратов е журналист, известен с позицията си срещу управлението на Владимир Путин
Дмитрий Муратов е журналист, известен с позицията си срещу управлението на Владимир Путин

Министерството на правосъдието на Русия обяви в петък Дмитрий Муратов - главен редактор на опозиционния вестник "Новая газета" и носител на Нобелова награда за мир за 2021 г., за т. нар. "чуждестранен агент".

Според ведомството журналистът е участвал в създаването и разпространението на "чужди агентурни материали" и е "използвал чужди платформи", за да изразява мнения, насочени към формиране на негативно отношение към руската политика.

"Новая газета" е независимо издание, създадено през 1993 г., което се ръководи от европейски стандарти в журналистическата работа. Вестникът беше принуден да затвори на 28 март 2022 г., след като беше издържал да излиза повече от месец в условията на военна цензура, наложена след агресията в Украйна. След това бяха отнети и лицензът на хартиената версия, и на сайта.

Главният редактор Дмитрий Муратов получи Нобеловата награда заради "усилията му за запазване на свободата на мисълта като задължително условие за демокрация и мир". След това той продаде статуетката на търг за 103,5 милиона долара и дари парите на международния фонд на УНИЦЕФ в помощ на украинските деца, разселени заради руската военна агресия.

На 1 декември 2022 г. в Русия влезе в сила законът "за контрол върху дейността на лица под чуждо влияние“. Сега в страната има единен регистър на „чуждите агенти“ и в него могат да бъдат включени всякакви руски или чуждестранни организации или лица, ако получават чужда подкрепа или са под "чуждо влияние". И също така, ако извършват политическа дейност или събират информация за военните -технически дейности на Русия, които "могат да бъдат използвани срещу сигурността на страната".

Кой е руският нобелов лауреат Дмитрий Муратов
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Сега, освен Муратов, в него са включени още: журналистът от Радио Свобода и водещ на подкаста "Хроника на Кавказ" на сайта Кавказ. Реалии Маирбек Вачагаев, журналистът от "Дождь" Денис Катаев, журналистката Ксения Ларина, бившият ръководител на щаба на привържениците на Алексей Навални във Воронеж Евгений Карпов, опозиционният политик и бивш член на Законодателното събрание на Санкт Петербург Максим Резник, стендъп комикът Руслан Бели, писателят и директор на организацията "Реална Русия" Олег Радзински, икономистът Константин Сонин.

Критериите в законодателството за чуждестранните агенти в Русия не са ясно дефинирани и то по позволява на властите да преследват организации, работещи в областта на образованието, културата, здравеопазването, екологията и защитата на правата на човека.

На 24 юли президентът Владимир Путин подписа и закони, които въвеждат глоби и проверки за лица, които помагат на "чужди агенти" да заобиколят закона за техния статут.

Междувременно Нобеловата фондация съобщи, че се отказва от поканата си към руския посланик да присъства на тазгодишната церемония по връчването на Нобеловата награда в Стокхолм след възмущението, предизвикано от нея.

„Избрахме да повторим миналогодишната изключителна мярка, а именно да не каним посланиците на Русия, Беларус и Иран на церемонията по връчването на Нобеловата награда в Стокхолм", се казва в изявлението.

Фондацията обаче посочи, че посланиците на трите страни "ще бъдат поканени на церемонията в Осло".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG