Връзки за достъпност

Извънредни новини

Домашно насилие и в Бургас. Мъж е пребил тъста и съпругата си пред дъщеря си


Протестиращи срещу насилието над жени в София, 31 юли 2023 г.
Протестиращи срещу насилието над жени в София, 31 юли 2023 г.

Мъж от Бургас е пребил тъста и съпругата си пред очите на 16-годишната си дъщеря. За случая съобщи полицията в града, която се е отзовала на подаден сигнал за насилие в апартамент в кв. "Славейков" малко след полунощ срещу сряда.

Това е поредният случай на домашно насилие, който идва на фона на общественото недоволство и протести в страната заради насилие над жена в Стара Загора.

Полицаите са намерили съпругата и бащата ѝ с видими следи от наранявания по лицето и главата. По думите им са бити безпричинно от 45-годишния съпруг на жената. В апартамента е била и 16-годишната дъщеря на семейството.

Мъжът е тестван с дрегер за употреба на алкохол, който е отчел 1.74 промила. Той е криминално проявен. Преди близо година е задържан за домашно насилие над съпругата си, но няма издадена заповед за защита по Закона за домашното насилие, отбелязва пресцентърът на полицията. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, работата по случая продължава.

На фона на общественото недоволство заради случая в Стара Загора, при който насилникът на 18-годишната Дебора остана на свобода близо месец след посегателството, парламентът се събира на извънредно заседание. В дневния ред са промени в Наказателния кодекс (НК) и Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДВ).

Във вторник парламентарните групи на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС внесоха два общи законопроекта за промени в НК и в ЗЗДВ. В НК се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG