Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мъж от София, който преди година преби жена, е задържан за убийството ѝ


Домашно насилие, илюстрация
Домашно насилие, илюстрация

Бившият шофьор на ведомствената болница на МВР Орлин Гигов е задържан за убийство в условията на домашно насилие, съобщи Оффнюз.

Според изданието жертвата е жената от украински произход, която преди година Гигов преби, след което се барикадира в апартамента си. Тогава той беше задържан с прокурорска заповед по обвинение за нанесен побой.

Офнюз сега цитира Софийския градски съд, който съобщава, че мъж с имена Орлин Г. е оставен за постоянно в ареста, след като е убил жена в условията на домашно насилие.

Убийството е станало на 20 юни. Жената е намерена с черепно-мозъчна травма.

Разследвания на Оффнюз след миналогодишния побой показаха, че Гигов има множество нападения над жени, арести, обвинения и е получавал условна присъда по производство за домашно насилие.

Насилието над жени и насилието в условията на домашно насилие са системен проблем в България.

Въпреки че всяка година в страната има десетки жертви, не се води официална статистика за това. В същото време по данни на МВР нараства броят на регистрирани сигнали за физическо и психическо домашно насилие.

През 2023 г. се стигна до масови протести, след като Дебора Михайлова от Стара Загора беше пребита и обезобразена с макетен нож. За това беше обвинен бившият ѝ приятел. По делото все още няма присъда.

Малко след протестите парламентът прие промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Заложи се и създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, както и на Национална информационна система, която да събира данни за случаите.

Според сайта „Спасена“ от началото на 2024 г. насам най-малко 9 жени в България са били убити от партньора си или друг близък мъж.

Домашното насилие и насилието над жени не бяха водеща тема в кампанията на нито една партия, която попадна в настоящия парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG