Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки жертви и ранени при обстрел на пазар в Донецк. Русия обвини Украйна, че е ползвала оръжия от Запада


Мъж плаче до тялото на съпругата си, убита в резултат на удара в Донецк
Мъж плаче до тялото на съпругата си, убита в резултат на удара в Донецк

Контролираният от Русия украински град Донецк беше подложен на артилерийски обстрел в неделя сутринта. Ударен е градският пазар в квартал Текстилщик. По последни данни са загинали най-малко 25 души, съобщи ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин.

По-рано назначеният от Русия кмет Алексей Кулемзин даде информация за поне 18 жертви. "Още най-малко 20 души са ранени, от които две деца са в средно тежко състояние. Много от сериозно пострадали са с проникващи рани в жизненоважни органи и с ампутация на крайници", се посочва в официалното съобщение.

Новината идва на фона на продължаващата вече почти две години война, която Русия води в Украйна и не спира да нанася смъртоносни удари по украински градове с вече хиляди жертви.

Руското външно министерство нарече нападението "варварски терористичен акт", извършен от Украйна, "с използването на оръжия, доставени от Запада". Украинското командване не е коментирало обстрела.

Световните агенции разпространиха кадри с мъже и жени, които плачат до телата на убитите си близки.

Според кореспондент на руската държавна агенция РИА Новости украинските войски са изстреляли най-малко шест 155-мм снаряда по Текстилщик, където има много магазини и постоянно присъствие на хора.

Представителството на ДНР съобщи, че през изминалото денонощие формирования на Украйна са обстрелвали територията 43 пъти със 161 боеприпаса. Един човек е бил убит, а 9 - ранени. Пострадали са 44 жилищни сгради и 21 обекта на социалната инфраструктура. Тези информации не са потвърдени от независим източник.

Донецк премина под контрола на ръководените от Москва проруски партизани още през 2014 г., а по време на войната, която започна в Украйна преди почти две години, беше присъединен към Русия с незаконен референдум. Градът се намира на около 20 км от фронтовата линия.

Руските войски, от своя страна, през изминалото денонощие са нанесли 95 удара по украинската Запорожка област, един човек е ранен, има разрушения, съобщи началникът на военната администрация Юрий Малашко. През нощта руските войски са обстрелвали и Харковска област, там също има разрушения.

Междувременно руското министерство на отбраната обяви превземането на село Крохмальне в Харковска област, което беше освободено от украинските военни през есента на 2022 г. по време на контраофанзивата.

Говорителят на командването на сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Володимир Фитьо потвърди в интервю за в. "Съперник", че украинските военни са се изтеглили "към линии, на които са по-подготвени".

"Това не представлява заплаха за съседните части и според мен е временно явление. Фронтовата линия се измества ежедневно, ние просто не съобщаваме за превземането на 100 метра, не ни е необходимо", добави той. По негова информация в селото преди пълномащабното нахлуване на Русия са живели 45 души, "т.е. имаше около пет къщи и те са разрушени от руската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG