Връзки за достъпност

Извънредни новини

Миньорите и енергетиците готвят стачка и национален протест. Денков няма да изтегли териториалните планове


Протестите на миньорите и енергетиците започнаха на 29 септември. Архивна снимка
Протестите на миньорите и енергетиците започнаха на 29 септември. Архивна снимка

Протестиращите единадесети ден миньори и енергетици се готвят за ефективни стачни действия, съобщи БНР в понеделник. Решението е взето на импровизирано събрание на блокираната автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора.

Подготвя се и национален протест на миньори и енергетици този четвъртък - 12 октомври.

В понеделник премиерът Николай Денков каза на пресконференция край Варна, че правителството няма да изтегли териториалните планове за регионите.

„Тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от подкрепата на Европейския съюз за енергийния преход“, каза премиерът.

По думите му това действие би било изключително вредно за въглищните региони, а последствията биха били много сериозни и дългосрочни.

Протестиращите вече подписаха споразумение с управляващите, а Народното събрание го одобри. Според споразумението държавата се ангажира да не затваря административно нито въглищни, нито електрически централи. Въпреки това част от протестите продължават.

На 29 септември миньори и енергетици започнаха пътни блокади в страната. Недоволството им беше породено от изпращането в Европейската комисия (ЕК) на териториалните планове на България за справедлив преход на въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник.

ЕК ще даде на България 3,5 млрд. лева за тяхната зелена трансформация, но работещите във въглищния сектор се противопоставят и настояват териториалните планове да се изтеглят и променят.

Първоначално миньорите и енергетиците отказваха да преговарят с правителството, но след това се обединиха около няколко искания и сключиха споразумение с властта.

То обаче не спря протестите. По информация от понеделник блокади има на Прохода на републиката, Подбалканския път при Гурково, както и на магистрала „Тракия“ в посока към Стара Загора и Хасково. Най-активни са миньорите и енергетиците от комплекса „Марица изток“.

За да започнат ефективна стачка, каквато е настоящата заявка на протестиращите, те трябва да съберат над 3400 подписа от миньорите и да получат подкрепата на над 50% от работещите в тецове.

Проверка на фактите, направена от БНТ миналата седмица, показа, че една четвърт от синдикалните лидери на протестиращите миньори и енергетици са кандидати за общински съветници и кметове в предстоящите местни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG