Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел отчита "много обещаващи" резултати в охраната на границата на ЕС от България и Румъния


Еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон
Еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон

Европейската комисия (ЕК) съобщи в сряда вечерта, че отчита добър напредък на България и Румъния на границите на Европейския съюз (ЕС).

Еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон каза в четвъртък, че това е важно за приемането на двете страни в безмитното пространство Шенген.

Австрия и Нидерландия са единствените страни членки на Шенген, които се противопоставят на присъединяването на България към безвизовото пространство, а против членство на Румъния гласува само Виена.

Добрите резултати на двете страни са отчетени в доклада на ЕК за изпълнението на пилотните проекти за охрана на европейските граници от България и Румъния, започнали преди половин година. "Резултатите дотук са много обещаващи", каза Йохансон.

Тя добави, че запазването на сигурността в Шенген ще бъде основна тема на днешното заседание на Съвета на ЕС на фона на войната в Израел.

През юли Брюксел се обяви за присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на 2023 г.

През септември ЕК окончателно прекрати Механизма за сътрудничество и проверка на двете страни, а председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен отново призова за бързото им присъединяване към Шенген. Австрия и Нидерландия отхвърлиха призива.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG