Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Зависимостите лъсват". Структура на ДПС номинира Елена Йончева за кандидат на евроизборите


Елена Йончева
Елена Йончева

Настоящата евродепутатка от квотата на БСП Елена Йончева беше номинирана за кандидат за европейските избори от структурата на ДПС в Благоевград. Тя прие издигането си като признание за постигнатото в за България в Брюксел, съобщи БТА.

Новината идва, след като няколко дни по-рано председателката на БСП Корнелния Нинова каза, че Йончева, както и четирима други настоящи евродепутати от квотата на БСП няма да бъдат номинирани за нов мандат от партията.

„Приемам номинацията на ДПС-Благоевград да участвам в кампанията като кандидат за евродепутат като признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България“, каза Йончева пред БТА. По думите ѝ решението да се кандидатира отново за евродепутат е свързано с желанието ѝ да продължи „битките“ по различни политики в ЕП, но зависи от това дали ще има възможност да го прави.

Йончева посочва, че сред политиките, за които иска да се бори в ЕП, са „работещи мерки срещу корупцията на национално и европейско ниво“, както и „защита на журналистите от цензура и политическо преследване“.

„Рано или късно зависимостите лъсват. За мен много по-рано от вчерашния ден, когато вие научихте за тези зависимости. Това дава обяснение за прекратените отношения с Елена Йончева“, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова относно номинацията на Йончева.

За евродепутатската листа ДПС-Благоевград издигна още съпредседателите на партията Делян Пеевски, който е санцкиониран за корупция от САЩ, и Джевдет Чакъров, настоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова, както и други членове на движението.

Преди да започне активна политическа кариера, Елена Йончева беше журналистка. Тя работи в различни програми на обществената БНТ, а по-късно и в ТВ7, свързана с Пеевски и укриващия се в Сърбия бивш шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

През 2017 г. Йончева беше част от инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Румен Радев за президент. След избирането си Радев назначи Йончева за секретар за връзка с медиите. Няколко месеца по-късно Йончева беше избрана за депутат в 44-тото Народно събрание от БСП.

На последните европейски избори през 2019 г. Йончева беше избрана за евродепутат от БСП, като беше водач на листата на партията.

След началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Йончева защитава проруски тези и се противопоставя на предоставянето на оръжие за Украйна. Тя защитава позицията, че Европейският съюз (ЕС) и Запада са виновни за войната.

В същото време ДПС и съпредседателят ѝ Делян Пеевски се обявяват за „евроатлантици“, подкрепят изпращането на оръжие за Киев и обвиняват Москва за войната.

В продължение на години Йончева имаше дългогодишна връзка с бившия лидер на БСП, бивш председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш премиер Сергей Станишев.

През 2019 г. вече закритата специализирана прокуратура повдигна на Йончева обвинение за пране на пари, източени от фалиралата КТБ. Европейският парламент обаче отказа да свали имунитета ѝ като евродепутат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG