Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шенген, пътища, енергийна свързаност. Какво обсъди Денков с премиерите на Румъния и Гърция


Кадър от тристранната среща между България, Румъния и Гърция във Варна на 9 октомври 2023 г.
Кадър от тристранната среща между България, Румъния и Гърция във Варна на 9 октомври 2023 г.

Министър-председателите на България, Румъния и Гърция обсъдиха в понеделник транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона. Това се случи на среща в резиденцията „Евксиноград“ край Варна по покана на българския премиер Николай Денков.

Срещата се проведе на фона на започналата през изминалия уикенд война между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас. Тримата премиери единодушно осъдиха нападението на Хамас, а Денков подчерта нуждата от свързаност предвид военните действия.

Основната тема на срещата беше проект за изграждане на коридор, който да свързва трите страни. Той ще започва от Солун, ще минава през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна и ще стига до Констанца в Румъния. Ще има възможност и за удължаването му до Молдова.

Идеята е по това трасе да се изгради модернизирана транспортна и енергийна инфраструктура, която да засили икономическите и политическите връзки между страните, предаде БНР.

Премиерът Денков по време на тристранната среща
Премиерът Денков по време на тристранната среща

При посещението си в гръцката столица Атина през август Денков каза, че коридорът ще е по-ефективен, ако всички страни по трасето му са част от Шенген. Затова и присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство беше основен акцент на тристранната среща.

„Шенген е право на България и на Румъния“, каза румънският министър-председател Йон Марчел-Чолаку. Той се надява да се намери правилният подход, така че „да не бъдем двете държави, държани в ъгъла съвсем необосновано“.

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас също присъстваше на срещата. Той похвали България и Румъния за напредъка им по отношение на справянето с миграционния натиск - основно изискване за присъединяването към Шенген.

Румънският премиер Йон Марчел-Чолаку
Румънският премиер Йон Марчел-Чолаку

Схинас каза още, че е убеден, че „до края на годината ще можем да вземем положително решение за Шенген“.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис подчерта стремежа на страната му да има водеща енергийна роля на Балканския полуостров и да инвестира във възобновяеми енергийни източници.

„Искаме да превърнем целия регион в център на международна свързаност и пренос на зелена енергия - нещо, което, както обсъдихме, изисква развитието на електропреносните мрежи на страните ни“, каза Мицотакис.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция
Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

Марчел-Чолаку добави, че е необходимо да се изгради нов мост над река Дунав при градовете Русе и Гюргево, както и да се увеличи капацитетът за плаване по реката.

„Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност и по този начин да се оказва зависима от външни фактори“, обобщи Денков.

В българската делегация на срещата се включиха още вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, на транспорта Георги Гвоздейков и на енергетиката Румен Радев. Присъстваха и министрите на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, както и на околната среда и водите - Юлиан Попов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG