Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да избягаш от бащината сянка. Енрике Иглесиас, на когото не му омръзва да пее


Енрике Иглесиас
Енрике Иглесиас

Когато започва да пее, се представя за друг, за да не използва известната си фамилия. Днес е един от най-продаваните музиканти в историята, а популярността му е по-голяма дори от тази на баща му. Енрике Иглесиас е Човек на деня на Свободна Европа.

Първите му хитове са леки рок балади, а последната му песен е смесица от поп, бачата, регетон и кумбия. За първите си записи се представя с чуждо име, за да не го свърже никой със световноизвестния му баща. Днес вероятно е много по-популярен от него.

В сряда певецът Енрике Иглесиас навърши 49 години. Той е една от най-големите латино и поп звезди на планетата, а дълги години е определян и като един от най-големите сексимволи на планетата.

Енрике се ражда в Мадрид през 1975 г. Той е третото и най-малко дете на световноизвестният певец Хулио Иглесиас и пишещата за различни списания, а по-късно и телевизионна водеща Изабел Прейслер.

Семейството на майка му има филипински корени и голямо богатство, което ѝ позволява да се движи от малка в светски среди.

Връзката между двамата родители на Енрике обаче не е стабилна. Още докато е малък, те се разделят, а децата живеят основно с майка си.

Заради проблемите на семейството в Испания, където бащата на Хулио е отвлечен от баската групировка ЕТА, майката и децата прекарват една година в столицата на тогавашна Югославия – Белград. Тогава Енрике е едва на шест.

В крайна сметка Енрике и брат му Хилио - младши, се местят в Маями, където баща им живее с една от приятелките си. В луксозната къща на Хулио няма много време за деца и в крайна сметка те са отгледани от бавачката Елвира, на която по-късно Енрике посвещава първия си албум.

Енрике учи в престижни училища, но основният фокус е бизнесът. Все пак тогава за пръв път се изявява на сцена в училищен мюзикъл. Той казва, че едва на 15 започва тайно да композира и да се занимава с музика.

Макар че се записва в Университета в Маями, в крайна сметка бързо го напуска и решава да се отдаде напълно на музиката.

Сянката на баща му обаче продължава да му тежи. Затова в Торонто, Канада, където отива, за да прави първите си записи, той се представя с името Енрике Мартинес и си създава история, според която има гватемалски произход.

„На 18 се отделих изцяло от семейството си и това беше трудно. Тръгнах си и за десет години не поддържах абсолютно никакъв контакт с баща ми“, казва Енрике и добавя, че първите му години в музиката са били трудни и изпълнени с разочарования.

В крайна сметка през 1995 г. издава първия си албум „Енрике Иглесиас“, който става много популярен в Мексико, където е първата компания, с която работи като певец.

Голямата слава обаче идва със следващия му албум Vivir, а година по-късно излиза и Cosas del Amor. Заедно с тях идват и първите големи турнета, а той се нарежда на първо място в списъка с най-популярните латино певци, където тогава присъстват хора като Рики Мартин.

До края на 90-те вече е продал албуми за над 50 млн. долара и се нарежда сред най-успешните латино и поп изпълнители изобщо.

Нищо обаче не може да се измери с успеха през 99-та, когато излиза първият му глобален хит „Bailamos“. Сингълът е част от касовия филм на Уил Смит – „Този див див запад“. Парчето става номер едно в множество класации, а най-големите музикални компании започват тежка борба, за да подпишат с Енрике.

В следващите две десетилетия следват още редица световни хитове като „Hero“, „Bailando“, „Do you know“ и други.

В това време работи с други поп звезди като Уитни Хюстън, Никол Шерцингер, Пит Бул и други. Той става лице на много от най-големите световни брандове, пее на Супербоул и е чест гост в най-гледаните телевизионни програми. Получава и множество награди, сред които и „Грами“ за най-добър латино поп албум.

„Музиката ми постоянно се променя и еволюира. Първият ми албум е коренно различен от последния ми албум. Просто следвам собствения си вкус за музика“, казва Енрике.

По собствените му думи, едно от най-важните неща в живота му е срещата с Анна Курникова. В началото на века тя е сред най-популярните имена в женския тенис и се снима в клипа за песента му „Escape”. Двамата започват да излизат почти моментално, а по-късно заживяват заедно.

Въпреки многобройните слухове за проблеми помежду им, през 2017 г. се раждат близнаците им Луси и Николас, а през 2020 г. дъщеря им Мери.

Иглесиас участва в множество благотворителности, сред които събирането за средства за Червения кръст, Спешъл олимпикс, фондации, борещи се срещу мускулната дистрофия и други.

„Знам, че звучи лигаво, но когато следваш мечтите си, те се осъществяват. Ако мечтата е музика, приемете я насериозно“, казва той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG