Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Несъмнено заслужава". Ердоган подкрепи Украйна за членство в НАТО


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) се среща с украинския си колега Володимир Зеленски в Истанбул на 7 юли 2023 г.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) се среща с украинския си колега Володимир Зеленски в Истанбул на 7 юли 2023 г.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази подкрепа за присъединяването на Украйна към НАТО. Това стана по време на срещата му с украинския му колега Володимир Зеленски в Истанбул в петък.

Новината идва дни преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която предстои на 11 и 12 юли. На нея НАТО ще приеме стъпки за сближаване с Киев. Украйна настоява Алиансът да ѝ отправи покана за членство или да приеме график за присъединяването ѝ след края войната, която Русия започна.

"Несъмнено Украйна заслужава да бъде в НАТО", каза Ердоган в петък по време на съвместна пресконференция с украинския президент.

В отговор Зеленски каза, че е "щастлив да чуе", че Турция подкрепя кандидатурата на Украйна за присъединяване.
Визитата на Зеленски в Истанбул е част от обиколката му преди срещата на НАТО във Вилнюс идната седмица. Той вече посети България, Чехия и Словакия в опит да събере подкрепа за присъединяването на страната му към Алианса.
Няколко държави в Източна Европа, сред които и България, вече подкрепиха искането на Киев. В четвъртък българският парламент подкрепи бъдещото членство на Украйна в НАТО след “възстановяването на мира”, а Зеленски и премиерът Николай Денков подписаха съвместна декларация в подкрепа на бъдещото присъединяване на Украйна в ЕС и НАТО.
Няколко американски и европейски издания обаче съобщиха за разминавания в позициите на държавите от Алианса по повод бъдещото членство на Украйна. Всички те са съгласни, че тя не може да се присъедини към НАТО преди края на войната, но и подкрепят политиката на “отворените врати”. Те обаче не са единодушни доколко конкретни обещания да дадат на Киев на срещата във Вилнюс.

Зърнената сделка

По време на пресконференцията си със Зеленски е петък Ердоган коментира и споразумението за черноморски коридор, през който безопасно се изнасят зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Турският президент каза, че очаква споразумението, което изтича на 17 юли, да бъде удължено.
"Надяваме се, че то ще бъде удължавано поне веднъж на три месеца, а не на два месеца. Ще положим усилия в това отношение и ще се опитаме да удължим продължителността му на две години", каза Ердоган.
Той съобщи също така, че очаква президентът на Русия Владимир Путин на двустранна среща в Турция през август. По думите му зърнената сделка ще е един от най-важните въпроси в дневния ред на разговорите.

През юли миналата година в Истанбул беше подписано споразумение между Русия и Украйна за износ на храни, постигнато с помощта на ООН и Турция. То позволява на Киев да изнася украинско зърно по коридори през Черно море, въпреки че в страната се води война и Русия контролира част от украинските пристанища.

Русия, която нахлу в Украйна миналия февруари, периодично сигнализира, че може да блокира удължаването на сделката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG