Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС и ООН осъдиха взривовете в Иран. Белият дом заяви, че САЩ и Израел не са замесени


Според последните официални данни близо 100 души са загинали при двата взрива във вторник в Керман, родният град на убития от САЩ през 2020 г. бивш командир от Иранската революционна армия Касем Солеймани.
Според последните официални данни близо 100 души са загинали при двата взрива във вторник в Керман, родният град на убития от САЩ през 2020 г. бивш командир от Иранската революционна армия Касем Солеймани.

Европейският съюз (ЕС) и Организацията на обединените нации (ООН) остро осъдиха смъртоносните взривове в Иран, при които преди ден загинаха близо 100 души. Те станаха в град Керман по време на отбелязването на годишнината от смъртта на генерал Касем Солеймани, бивш командир от Иранската революционна армия, убит при американски удар през 2020 г. в Багдад.

Белият дом заяви, че САЩ нямат нищо общо с взривовете в Иран и добави, че няма основания да смята, че и Израел е замесен по някакъв начин в организирането им.

Това става на фона на военния конфликт в Близкия изток между Израел и палестинската ислямистка организация Хамас, подкрепяна открито от Иран. Техеран подкрепя и ливанската групировка Хизбула, която в момента също води постоянни сражения с израелската армия. ЕС, САЩ, Израел и други страни определят Хамас и Хизбула като терористични групировки.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел е провел телефонен разговор с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, в който е осъдил "терористичното нападение", предаде Франс прес. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също "осъди възможно най-остро" двойната атака.

Според последните официални данни на иранското здравно министерство при двата взрива в Керман са загинали 95 души, вместо първоначално обявените 103-ма. Други 211 души са били ранени. Местни държавни медии съобщиха, че поне 27 от тях са в критично състояние.

Иранските власти определиха взривовете като терористична атака. Това е най-смъртоносното нападение в 45-годишната история на Ислямската република, отбеляза ДПА.

Макар че все още никой не е поел отговорност за нападението, политически съветник на иранския президент обвини Израел и Съединените щати, че стоят зад него.

Държавният департамент във Вашингтон нарече "абсурдно" всяко предположение за участие на САЩ или Израел в нападението. Израелските власти все още не са коментирали темата.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза по време на брифинг, че Съединените щати не са замесени по никакъв начин в експлозиите в Иран.

Вашингтон не е видял никакви индикации, че Израел може да стои зад двата взрива, заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби в свое отделно изявление. Той добави, че САЩ ще продължат да поддържат значително присъствие на военни сили в Близкия Изток на фона на продължаващия сблъсък между Израел и Хамас.

Милър каза още, че САЩ продължават да са изключително обезпокоени от риска конфликтът в Ивицата Газа да се разпространи и на други фронтове след убийството на високопоставения лидер на Хамас Салех ал Арури в Бейрут.

Говорителят на Държавния департамент заяви, че не може да даде оценка за това кой е извършил убийството, но нарече Ал Арури "брутален терорист с кръв на цивилни по ръцете си". Вашингтон не е бил предварително уведомен за удара, добави той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG