Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС готви санкции срещу чужди компании, подпомагащи военните действия на Русия


Артилерийски оръдия във Военноисторическия музей на артилерията, инженерните и комуникационните войски в Санкт Петербург.
Артилерийски оръдия във Военноисторическия музей на артилерията, инженерните и комуникационните войски в Санкт Петербург.

Европейският съюз се готви да наложи санкции на военни и технологични фирми от Китай, Казахстан, Сърбия и други страни, които помагат на военните усилия на Русия, според документ, видян от RFE/RL.

Русия успява да преодолее мащабните технологични санкции на ЕС и САЩ, целящи да задушат военно-промишления ѝ комплекс, като пренасочва важни стоки като микропроцесори през приятелски трети страни, като Китай.

Това става на фона на продължаващата почти две години война и недостиг на оръжие и муниции в Украйна, необходими за да бъде спряна руската армия, която в момента се опитва да постигне напредък заради президентските избори. В САЩ републиканците блокират в Сената и Конгреса пакет от 61 млрд. долара военна помощ.

Досега ЕС беше предпазлив по отношение на насочването на удари срещу компании в трети страни поради опасения, че ще раздразни лидерите им, като вместо това избираше дипломацията. Но тъй като Русия увеличава производството на ракети и други оръжия със западни чипове, натискът върху Брюксел и Вашингтон да предприемат действия нараства.

Сега, преди втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, се очаква ЕС да обяви 13-и пакет от санкции, свързани с Русия, който е насочен към юридически лица в шест чужди държави.

Сред мишените са четири фирми от Китай и по една от Казахстан, Сърбия, Индия, Сингапур, Шри Ланка, Тайланд и членката на НАТО Турция. Като цяло в списъка има 21 структури, останалите от които са базирани в Русия.

Субектите, включени в списъка, не са окончателни и преди приемането на окончателния вариант могат да бъдат добавени или премахнати допълнителни дружества и лица.

Досега Брюксел е наложил санкции на три китайски фирми в предишни пакети и води дискусии с Пекин относно нарастващата роля на Китай в снабдяването на руски фирми с несмъртоносно, но полезно от военна гледна точка оборудване.

Руският внос на стоки с двойна употреба чрез фирми, базирани в Централна Азия и Китай, рязко нарасна от началото на войната, включително електроника и компоненти, произведени от западни компании, като микрочипове и безпилотни самолети.

По време на посещението си в Китай през декември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел предупредиха китайския лидер Си Дзинпин да се заеме със списъка от 13 компании, посочени от Брюксел, за които се твърди, че са замесени в доставки за руски фирми.

Четирите китайски фирми, включени в настоящия проект на пакет от санкции, включват: Guangzhou Ausay Technology Co Limited, Shenzhen Biguang Trading Co. Limited, Yilufa Electronics Limited и базираната в Хонконг RG Solutions Limited.

Ако бъде включена в окончателния вариант, базираната в Сърбия фирма Conex Doo Beograd-Stari Grad ще бъде първото дружество от балканската страна, което ще бъде включено в пакет от санкции на ЕС, свързани с войната в Украйна.

Базираната в Алмати Elem Group също ще бъде първата компания от Казахстан, която ще бъде включена в пакета, ако не бъде премахната след обсъжданията през следващата седмица, когато посланиците на ЕС се срещат, за да финализират списъка. Две казахстански фирми бяха включени в проектовариант на 12-ия пакет от санкции, видян от RFE/RL през ноември, но не бяха включени в окончателния вариант.

Elem Group беше добавена в списъка на юридическите лица на Министерството на търговията на САЩ през декември, а разследване на RFE/RL през юни установи, че компанията е доставила стотици части с двойна употреба на базирания в Санкт Петербург търговец на електроника Streloi E-Kommerts.

През декември Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Streloi E-Kommerts, като заяви, че компанията е част от руската мрежа за военни поръчки.

Elem Group отрече да е извършила каквото и да е нарушение, а Министерството на националната икономика на Казахстан заяви през декември, че компанията не търгува с чуждестранни лица от май.

Дружеството е регистрирано в Казахстан по-малко от три седмици след нахлуването на Русия, а един от основателите му, руският бизнесмен Кирил Туляков, е и основател на Streloi E-Kommerts.

Новият списък със санкции, който включва компании и физически лица, ще продължи да се обсъжда в Брюксел, тъй като блокът се стреми да съживи отслабващите нива на западна подкрепа и помощ за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG