Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още деветима български граждани са евакуирани от Газа


Вицепремиерът Мария Габриел
Вицепремиерът Мария Габриел

Още деветима български граждани и техните семейства са били изведени от Ивицата Газа и вече са в Кайро. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР) в понеделник.

Вицепремиерът Мария Габриел каза, че предстои те да бъдат прибрани в България.

Новината идва, след като в началото на ноември от Ивицата бяха изведени първите български граждани. Тогава за първи път от началото на войната част от чуждестранните граждани в Газа получиха разрешение да напуснат. Това стана възможно през граничния пункт Рафах, който е единственият изход от Газа и води към Египет.

В понеделник Габриел добави, че усилията на МВнР за подпомагане на всички потърсили съдействие български граждани продължават.

Войната започна на 7 октомври, след като Хамас, която е обявена за терористична от САЩ, Европейския съюз и редица други държави, нападна Израел, уби 1200 души и отвлече над 240 други.

В отговор на това Израел обяви война на Хамас. Оттогава Газа е под пълна военна блокада. По данни на властите в Газа над 13 000 души са загинали при израелските ответни удари.

В началото на ноември стана ясно, че в Газа има и заложници с български корени, но без български паспорти. Информацията дойде след еднодневно посещение на Израел на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Тогава двамата споделиха, че продължават координация както с Израел, така и със страните участнички и правят всичко възможно, за да се стигне до освобождаването на заложниците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG