Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Целта беше да избегнем унищожението на "Вагнер". Пригожин с първи думи след марша към Москва


Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Целта на „марша на справедливостта“ към Москва на Евгений Пригожин е била "да избегнем унищожението на "Вагнер". Това каза той в първо аудиообръщение след събитията от уикенда, публикувано в Телеграм.

В петък вечерта Пригожин обяви „марш на справедливостта“ срещу ръководството на руската армия. В събота сутринта той каза, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а конвой на „Вагнер“ тръгна към Москва и стигна на 200 километра от руската столица. В събота вечерта Пригожин изненадващо прекрати похода, а впоследствие Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение той да замине за Беларус.

Междувременно американските медии цитираха свои източници от разузнаването, според които причината за ескалацията на напрежение в Русия е нареждане на военния министър Сергей Шойгу "Вагнер" да подпише договор с руската армия.

Проваленият бунт на Пригожин в 60 секунди
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

„Поехме на този марш, за да покажем нашия протест, а не за да сваляме правителството“, каза Пригожин. По думите му причина за атаката е бил фактът, че заради интриги и лошо управление от страна на Моска на „Вагнер“ е било заповядано да се разформирова на 1 юли. Пригожин твърди, че въпреки това поделение на частната организация е било атакувано от руската армия, което е провокирало отговора.

В обръщението си Пригожин твърди, че нито един руски войник на земята не е бил убит и изрази съжаление за свалените руски хеликоптери и самолети, които доведоха до смъртта на няколко пилоти. По думите му набегът е спрял в момента, в който е станало ясно, че ще се стигне до още по-голямо кръвопролитие.

„Нашият марш показа сериозни проблеми на сигурността на територията на страната ни“, каза още Пригожин и добави, че ако руската армия е имала подобна организация, е щяла да превземе Киев за 24 часа.

Би Би Си отбеляза, че в посланието на Пригожин липсват отговори на два ключови въпроса – какво е бъдещето му и това на „Вагнер“, както и каква е договорката между него и Кремъл, за да бъде спрян походът към Москва.

В събота говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че започнатото дело за държавна измяна срещу Пригожин ще бъде прекратено, както и че войниците на „Вагнер“, участвали в похода, няма да бъдат съдени.

Въпреки това в понеделник руски медии съобщиха, че делото срещу Пригожин не е било прекратено, а разследването на ФСБ срещу него продължава. Заедно с това руски депутат каза, че войниците на „Вагнер“, отговорни за убийството на руски пилоти, ще бъдат съдени.

За напрежението между Пригожин и командването на редовната руска армия се знае от месеци. Той няколко пъти заплаши да изтегли наемниците си от украинския град Бахмут, като обвини Генералния щаб, че не доставя на “Вагнер” оръжия и боеприпаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG